változás

2021.03.31. 17:41

Svédország elhalasztja a lazításokat a járvány harmadik hulláma miatt

Svédország legalább május 3-ig elhalasztja a koronavírus miatt elrendelt korlátozások tervezett lazítását a járvány súlyosnak bizonyuló harmadik hulláma miatt – jelentette be szerdán Stefan Löfven svéd miniszterelnök.

A kormányfő ugyanakkor nem jelentett be újabb szigorításokat.

„A helyzet komoly. Nagyon magas szinten van a fertőzés terjedése” – hangsúlyozta Löfven sajtótájékoztatóján.

A svéd egészségügyi hatóság kedden azt javasolta a kormánynak, hogy halassza el az egyes korlátozások tervezett feloldását. A kormány egyebek között azt fontolgatta, hogy nagyobb látogatói számot engedélyez a vidámparkokban, a koncerteken és a labdarúgó mérkőzéseken.

Svédország viszonylag lazább korlátozásokkal és lakossági felhívásokkal különutas, egyben vitatott megoldást választott a járvány elleni küzdelemben. Az ország vezetése a tilalmak helyett mindvégig inkább az ajánlásokra és az egyéni felelősségre helyezte a hangsúlyt.

Az utóbbi egy napban a skandináv országból 8441 fertőzöttet és 35 Covid-19 halálesetet jelentettek.

Johan Carlson svéd tiszti főorvos figyelmeztetett, hogy jelentéseket kaptak arról, hogy az ország egészségügyi ellátórendszere túl van terhelve és a járvány számos régióban drámai gyorsasággal terjed.

A tízmillió lakosú országban 804 886 fertőzöttje és 13 465 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb adatai szerint.

Ezek is érdekelhetik