elnöki engedély

2021.03.12. 20:52

Nigériában a biztonsági erők lelőhetnek bárkit, aki engedély nélkül tart AK-47-es gépkarabélyt

A fegyvereket nagyrészt Afrika északi részéről csempészik az országba.

Elnöki engedélyt kaptak a biztonsági erők Nigériában arra, hogy bárkire tüzet nyithatnak, aki engedély nélkül tart AK-47-es gépkarabélyt.

Muhammadu Buhari államfő azért hozta a rendeletet, mert a 214 millió lakosú országban egyre romlik a közbiztonság, mind gyakoribbak a fegyveres incidensek, tömeges emberrablások, melyek során a bűnözők zöme Kalasnyikov karabélyt használ. Ennek egyik bizonyítéka számos videó, amelyen bűnözők büszkén ráznak kezükben AK-47-es gépkarabélyt. Ugyanakkor – az elnöki hivatal közlése szerint – az országban csakis a biztonsági erők rendelkezhetnek ilyen fegyverrel.

A fegyvereket nagyrészt Afrika északi részéről csempészik az országba.

Decemberben 300 fiút raboltak el fegyveresek egy iskolából, februárban 300 lányt. Utóbbiakat hamar elengedték, ám a fiúkról azóta sem tudni.

A lányok elrablásával egyazon napon ismeretlen fegyveresek legkevesebb tíz embert meggyilkoltak egy nigériai bányásztelepen, mintegy száz másikat pedig elhurcoltak Zamfara tagállamban. Sorsuk azóta is ismeretlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában