nem adják fel

2021.03.18. 20:26

A Minority SafePack újbóli napirendre tűzését kérik az Európai Bizottságtól

A Hargita, Kovászna és Maros megye önkormányzatának elnöke, valamint a székelyföldi városok polgármesterei által jegyzett nyilatkozat megállapítja: a romániai magyar közösség várakozással tekintett az ország EU-csatlakozására. Ettől nem csupán gazdasági fejlődést és gyarapodást várt, hanem anyanyelvük és kultúrájuk védelmét és érvényesülését, közösségi jelképeik szabad, zavartalan használatát biztosító jogokat is.

Székelyföldi önkormányzati vezetők a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés újbóli napirendre tűzését kérik az Európai Bizottságtól egy – az MTI-hez csütörtökön eljuttatott – közös nyilatkozatban.

Az önkormányzati vezetők megdöbbenésüknek és értetlenségüknek adtak hangot amiatt, hogy az Európai Bizottság 2021. január 15-én eldöntötte: nem indít jogalkotást a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés javaslatai alapján.

„Megerősítjük kiállásunkat a külhoni magyarok, a magyarországi nemzetiségek és az európai kisebbségek ügye mellett, és együtt tiltakozunk velük az Európai Bizottság döntése ellen, amely a kisebbségi sorban élő közösségek ellen történelmi igazságtalanságot követett el, figyelmen kívül hagyva jogos és építő jellegű, az európai nyelvi és kulturális hagyaték védelmét célzó javaslataikat” – áll a nyilatkozatban.

A tanácselnökök és a polgármesterek egyben üdvözölték, hogy a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés láthatóan már teljesítette a polgári kezdeményezések feltételrendszerét, és hamarosan egy újabb, az őshonos kisebbségek érdekeit szolgáló kezdeményezés kerül az Európai Bizottság asztalára.

„Ez is mutatja: az európai kisebbségek, köztük a külhoni magyar közösségek, a székelyek és a Magyarországon élő nemzetiségek nem adják fel küzdelmüket, és megoldásokat várnak az uniótól” – áll a dokumentumban.

Az önkormányzati vezetők felszólították az Európai Bizottságot, hogy javítsa ki korábbi döntését, és vegye ismét napirendre a Minority SafePack javaslatait. Az Európai Parlamentet és a Régiók Bizottságát arra kérték, hogy ismét tűzzék napirendre az európai kisebbségvédelem ügyét, és nyomatékosítsák ezt az Európai Bizottság felé. Azzal a kéréssel fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy a méltányosság elve, a jó kormányzás és az európai alapértékek mentén támogassa a jogalkotásban a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” című európai polgári kezdeményezést. Európa regionális, tartományi és megyei önkormányzataihoz azzal a kéréssel fordultak, hogy csatlakozzanak az európai kisebbségvédelem ügyéhez, és adjanak hangot erre vonatkozó támogató álláspontjuknak.

Ezek is érdekelhetik