Ország-világ

2021.02.02. 10:36

Példátlan pusztítást hagyott maga után az MSZP-közeli Politikatörténeti Intézet (videó)

Lerabolták az Igazságügyi Palota épületét. A szocialista szervezet értékes csillárokat, bútorokat és az állam tulajdonát képező iratokat is magával vitt, miután a Kúria kimondta: el kell hagynia az 1990 óta jogtalanul használt székházát.

Hatalmas tátongó lyuk és törmelék a padlón. Leomlott vakolat, összetört csempék, darabokban lévő parketta. Így néz ki most az az épület, amelyet a baloldali szellemi műhelyként számontartott és az MSZP-hez kötődő Politikatörténeti Intézet használt – derült ki a Hír Tv riportjából.

A szervezet csak hosszú évek óta tartó pereskedés után hagyta el az Igazságügyi Palotát, amelyet 1990 óta jogtalanul birtokoltak.

Az épületből velük együtt távoztak a felbecsülhetetlen értékű csillárok és a bútorok is.

Az Igazságügyi minisztérium államtitkára, Völner Pál szerint a szocializmus pusztítása látszólag még ma is kísért.

Az állam és a Politikatörténeti Intézet közti pereskedésnek azonban még nincs vége. Varga István ügyvéd szerint az MSZP intézete olyan iratokat is birtokol, amelyek az állam tulajdonát képezik. A baloldali szellemi műhely eközben több száz millió forintos kompenzációt követel arra hivatkozva, hogy őrizték az épületet és felújításokat végeztek rajta.

A Politikatörténeti Intézetnek V. Naszályi Márta, Budavár baloldali polgármestere adott új otthont. A párbeszédes kerületvezető Borsos Miklós szobrászművész lakásmúzeumát mindösszesen havi 24 500 forintért adta oda nekik. Völner Pál attól tart, az új bérlő azt az épületet is tönkre fogja tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában