Járvány

2021.02.16. 16:40

Németországban is bevezethetik az ingyenes gyorstesztet

Az egészségügyi szakszemélyzetet igénylő vizsgálatot gyógyszertárakban és tesztközpontokban lehet majd elvégezni.

Németországban is ingyenes lehet az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) jelenlétét vizsgáló úgynevezett antigén gyorsteszt, és bevezetnek önállóan használható gyorstesztelő termékeket is kedden ismertetett kormányzati tervek szerint.

Az úgynevezett nemzeti tesztstratégia még elfogadás előtt álló új kiadása szerint március 1-jétől mindenki jogosult ingyenes antigén gyorstesztre Németországban. Az egészségügyi szakszemélyzetet igénylő vizsgálatot gyógyszertárakban és tesztközpontokban lehet majd elvégezni. A rendszer kialakítása a helyi önkormányzatok feladata lesz, a költségeket a szövetségi kormány állja.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter a Madsack német médiacsoporthoz tartozó regionális lapok közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland – RND) elmondta, hogy a nemzeti tesztstratégia átdolgozott kiadásában a képzett segítők nélkül elvégezhető tesztek is szerepet kapnak.

Amint befejezik a termékek minőségellenőrzését a szövetségi gyógyszer- és gyógyászati termék intézetnél (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte – BfArM), és megfelelő mennyiség érkezik az országba, az újítást a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás működésének szolgálatába állítják, vagyis óvodai és iskolai dolgozóknak, nevelőknek, tanároknak biztosítják az új tesztelési lehetőséget.

Ezek az önellenőrzésre, laikus általi önálló használatra szolgáló tesztek hozzájárulhatnak „a mindennapok biztonságához” – mondta a miniszter, kiemelve, hogy a BfArM a lehető leggyorsabban elvégzi az ellenőrzéseket.

Az RND szerint a még nem végleges tervek alapján a „házi gyorstesztek” ugyancsak március elején jelennek meg, és a piaci forgalomba is bekerülnek, fogyasztói árukat egy euróban (360 forint) korlátozhatják.

Hasonló szabályozást vezettek be a napokban a szomszédos Ausztriában, ott havonta öt darab térítésmentesen jár az önállóan elvégezhető gyorstesztből, szintén márciustól.

Németországban nagyjából egy hónapja javulnak a járványügyi adatok, de terjednek a korábbiaknál fertőzőképesebb új vírusváltozatok, ezért a gazdasági és társadalmi élet legtöbb területét befagyasztó zárlatot az eredeti tervekkel szemben nem február közepén, hanem legkorábban március elején oldják fel, hogy akadályozzák egy harmadik járványhullám elindulását.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 3856 új fertőződést regisztráltak. Ez ugyan növekedés az egy héttel korábbi 3379-hez képest, de akkor adattovábbítási fennakadások miatt 600 eset nem került be a statisztikába.

Ezt a hatást kiszűrve az látható, hogy folytatódik a SARS-Cov-2 visszaszorulása, de a fertőzésszám csökkenésének üteme mérséklődik.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 342 843 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 528 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 65 604-re emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában