Ország-világ

2021.02.02. 11:12

Csütörtökön indul a regisztrált legidősebbek oltása (videó)

A járványhelyzet legfrissebb híreiről, valamint a legfontosabb védelmi intézkedésekről számolnak be a szakértők kedden.

Fotós: kormany.hu/Botár Gergely

György István az Operatív törzs keddi tájékoztatójának elején az oltási programról elmondta, hogy lezárult az első két csoport kampányszerű oltása – írja az Origo. Az egészségügyi dolgozók 93 százaléka lett beoltva – tette hozzá. A Miniszterelnökség államtitkára elmondta, hogy a kimaradtak is részesülhetnek oltásban.

82 ezer embert oltottak be az idősotthonokban, szociális intézményekben

Az idősotthonok és szociális intézmények közül 64 helyszínen nem volt oltás, de több mint 1500 helyen igen – mondta György István. Az államtitkár közölte, hogy az intézményekben 82 ezer embert oltottak be. Ez nagyon fontos állomás volt a védekezésben, mivel a leginkább veszélyeztetett közösségekben kialakul hamarosan a védettség. Köszönetet mondott az oltásban részt vevőknek az államtitkár.

Csütörtökön indul a regisztrált legidősebbek oltása

Új szakaszba lépünk a héten, csütörtökön indul a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál – mondta György István. Annyi idős embert tudunk oltani, amennyi vakcina van – tette hozzá. A kevesebb vakcina miatt újratervezték az oltási tervet.

Így zajlik majd az oltás menete

Minden háziorvosi praxisból 6-6 embert oltanak majd Pfizer vakcinából csütörtök és vasárnap között – mondta György István. A kórházi oltópontokon mintegy 30 ezer embert tudnak majd beoltani. A kórházi oltópontokra különböző módon lehet majd szállítani az időseket, a járványügyi szabályokat be kell tartani. 1080 háziorvosi praxis kap majd egy-egy ampulla Moderna vakcinát.

Hamarosan újabb Moderna-szállítmány érkezik

Kedden megkezdődött a vakcinák kiszállítása – mondta az államtitkár. Hamarosan újabb Moderna-szállítmány érkezik, és akkor a többi háziorvosi praxis is kaphat vakcinát. Mindenkinek, aki regisztrált, el fog jutni a neve a háziorvosokhoz – mondta György István. Ahogy sikerül egyre több vakcinához jutni, akkor végül 7300 oltóponton lehet majd oltani.

Ennyien szegték meg a szabályokat

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője közölte, hogy 213 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési szabályok megsértése miatt. 383 személy szegte meg a kijárási tilalomra vonatkozó szabályokat – tette hozzá.

Kedvezőek a járványügyi adatok

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, kedvezően alakulnak a járványügyi adatok. A járvány zajlik, mert látható, hogy nemzetközi viszonylatban esélyes egy harmadik hullám. Az oltakozási folyamattal igyekszünk mindent megtenni, hogy az ország lakosságát megvédjük a súlyos szövődményektől – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

A koronavírus fertőzés lefolyása nem változott

Két 38 éves, súlyos alapbetegséggel rendelkező személy is meghalt – mondta Müller Cecília. A koronavírus fertőzés lefolyása nem változott, ezért a magas kockázatú csoportoknak nagyon kell figyelniük az alapbetegségük karbantartására. Müller Cecília elmondta azt is, hogy a pandémia nem ért véget, mivel a szennyvízvizsgálatokból ki tudják mutatni a vírus örökítőanyagának a jelenlétét. Országosan egy emelkedés indult el.

Úton van a Szputnyik V

Müller Cecília elmondta, hogy Oroszországból egymillió ember beoltására elegendő vakcina érkezik majd, míg Kínából 2,5 millió ember oltására elegendő anyag. 40 ezer ampulla Szputnyik V érkezik ma – tette hozzá. A jelenlegi órákban érkezik a Hungaropharma telepére. A vakcina elégséges védelmet nyújt a betegség lefolyásával szemben.

Ezért regisztráljon mindenki az oltásra

Müller Cecília elmondta, hogy a koronavírus nem egyszerű felső légúti megbetegedés, ezért mindenki regisztráljon az oltásra.

Megvizsgálják az egészségi állapotot

A regisztráció után megvizsgálják a jelentkező egészségügyi állapotát, és figyelembe veszik a készülő listákon – mondta kérdésre Müller Cecília. Aki nem oltakozott az idősotthonokban, az természetesen később is megteheti – mondta egy másik kérdésre az országos tisztifőorvos.

Nekik kifejezetten javalt a védőoltás

A krónikus betegségben szenvedők is megkaphatják a védőoltást – mondta kérdésre Müller Cecília.

Itt vannak a pontos oltakozási arányok

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy az összes eddig beadott védőoltások kétharmada jutott az egészségügyi dolgozókra, míg egyharmada a benlakásos intézményekre.

Nincs felvételi tilalom

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy nincsen felvételi tilalom a bentlakásos intézményekben. Negatív tesztek kellenek az intézményekbe való bejutáshoz.

Borítókép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában