Illegális bevándorlás

2021.02.18. 22:13

A tavalyi felére esett vissza az illegális határátlépések száma az EU-ban

A legjelentősebb, 83 százalékos visszaesést a Fölközi-tenger keleti medencéjében jegyezték fel.

Januárban csaknem a felére esett vissza az illegális határátlépések száma az Európai Unió külső határain az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) csütörtökön.

A januári migrációs adatokat összesítő jelentés szerint az előző év azonos időszakához képest a legjelentősebb, 83 százalékos visszaesést a Fölközi-tenger keleti medencéjében jegyezték fel.

Görögország tengeri és szárazföldi határán a múlt hónapban mintegy 750 illegális határátkelési kísérletet észleltek. Itt főként szíriai, nigériai és kameruni állampolgárok próbáltak bejutni az EU területére.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, s főként Olaszországot érintő útvonalon 51 százalékos visszaesést jeleztek az illetékes hatóságok, amelyeknek január folyamán mintegy 900 esetben kellett intézkedniük. A bevándorlók között főként guineaiak és elefántcsontpartiak voltak.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében húzódó, Spanyolországot érintő migrációs útvonalon a hatóságok az előző év adatainál 48 százalékkal kevesebb, mintegy 600 érkezőről számoltak be. Ezen az útvonalon elsősorban algériaiak és marokkóiak próbáltak Európába jutni.

A Nyugat-Balkán országaiban az előző hónapban csaknem 2200 bevándorlót regisztráltak, ez 14 százalékos csökkenést jelent 2020 januárjához képest. Az esetek többségében szíreket és az afgánokat állítottak elő a régióban.

A jelentés kitért arra is, hogy a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken körülbelül 2100, főként mali és marokkói állampolgárok által elkövetett illegális határátlépést jegyeztek fel az év első hónapjában. Ez több mint kétszerese a tavalyi számoknak. Megjegyezték: ez az adat nem szerepel az európai uniós havi összesítésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában