a szó elszáll

2021.01.15. 06:38

Közel harmincmilliós jutalomeső volt a Városházán

Karácsony Gergely főpolgármester ugyan azt ígérte, magukon kezdik a spórolást, ehhez képest milliós pulykapénzt is kaptak fővárosi tanácsadók.

Jávor Benedek egyhavi fizetésének megfelelő év végi jutalmat kapott a Párbeszéd társelnökétől, Karácsony Gergely főpolgármestertől. Tavaly decemberben Karácsony azt ígérte: magukon, azaz a politikai pozíciót betöltő munkatársakon kezdik a spórolást – írja a Magyar Nemzet.

Ehhez képest Jávor 811 ezer forint jutalmat kapott fizetése mellé az ünnepek előtt, ráadásul úgy, hogy a bukott EP- képviselő brüsszeli irodájának a fenntartási költségeit 37,2 millió forintról 112,1 millióra emelte a főpolgármester.

Ezzel Jávor közel négyszer annyi pénzzel gazdálkodik, mint elődje. A fővárosi megbízott tavaly januári kinevezésekor úgy fogalmazott: bár a jogállamisági vita Brüsszel és a magyar kormány disputája, amennyiben irodavezetői minőségében erről kérdeznék a különböző fórumokon, nem rejtené véka alá a magyar kormánnyal szemben közismerten kritikus véleményét.

Az irodai büdzsé megemelésekor a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció úgy reagált: Jávor Benedek eddig elvégzett munkájáról nem sokat lehet tudni, csak annyi észrevehető, hogy a főváros brüsszeli képviseletének vezetőjeként az adófizetők pénzéből a közösségi oldalán a magyar kormány ellen uszító bejegyzéseket tesz közzé.

Továbbá felszólították a főpolgármestert, csökkentse az iroda költségeit, Jávor Benedeket pedig szólítsa fel, hogy időarányosan térítse vissza a különbözetet. Rámutattak: Jávor irodavezetői tevékenységét közpénzből finanszírozzák – 900 ezer forint a bruttó fizetése –, ám ennek a nemzeti érdek szempontjából tekintett hasznossága azért is megkérdőjelezhető, mert megbízatása szerint Jávornak az unió Régiók Bizottságánál kell lobbiznia, ám a testület nem köteles figyelembe venni a delegátusok véleményét. Így erősen kérdéses, megtérül-e valaha az a pénz, amit Karácsony a párttársára és annak irodájára költ.

A fővárosi önkormányzat főjegyzője által lapunk számára átadott jutalmazási listából kiderül, hogy egymillió feletti jutalmat kapott még Karácsony Gergely kabinetvezetője, Balogh Samu és Gy. Németh Erzsébet (DK) főpolgármester-helyettes egyik közvetlen munkatársa, Keszthelyi Dorottya is, mindkettőjüket 1,2 millió forint körüli összeggel jutalmazta a baloldali városvezetés, ez szintén egyhavi fizetésüknek felel meg. A kiemelt jutalmazottak között szerepel Rényi Ádám kommunikációs igazgató – 811 ezer forintos tétellel –, valamint A Város Mindenkié csoport szegényeket védő aktivistája, Misetics Bálint, aki a főpolgármester lakhatási és szociális főtanácsadója. Utóbbi, a polgári engedetlenségről könyvet író tüntetésszervező 805 ezer forint pulykapénzt kapott karácsonyra. A balliberális városvezetés máskor is bőkezű a Misetics családdal: a szociális főtanácsadó testvére cége sorra nyeri a közbeszerzéseket a fővárosban, legutóbb hárommillió forintért tervezhetett arculatot. A főpolgármester a kampány- és Facebook-guru Gál J. Zoltánról se feledkezett meg, ő 711 ezer forintot kapott az adófizetők pénzéből.

Karácsony Gergely összesen huszonkilenc millió forintot fizetett ki jutalmakra a városvezetők mellett dolgozó munkatársaknak.

Karácsony Gergely tegnapi online sajtótájékoztatóján arra kérte a budapesti vállalkozásokat, hogy ha tehetik, fizessék be az iparűzési adó teljes összegét. A főpolgármester megjegyezte: a gazdaság szereplői számára is fontos, hogy a fővárosi közszolgáltatások ne sérüljenek egy ilyen vészterhes időben. Mint ismert, a kormány december végén a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéseként döntött arról, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-től a felére csökkenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában