tettes egyelőre nincs

2021.01.07. 20:42

Afganisztánban civilek vesztették életüket légicsapásban

További legalább négy ember megsérült a támadásban.

Öt civil, köztük egy gyerek vesztette életét légicsapásban Hilmend dél-afganisztáni tartományban – közölték csütörtökön helyi tisztségviselők.

További legalább négy ember megsérült a támadásban, amelyet éjszaka hajtottak végre a tartomány székhelyének, Laskargáh városának külterületén található Busran körzetben – közölték a dpa német hírügynökséggel Atáullah Afgán és Abdul Mádzsid Ahúndzáda tartományi tanácsosok. A halálos áldozatok között három nő, egy gyerek és egy fiatal férfi van – mondták.

A tisztségviselők elmondták, hogy a légicsapás egy családi házat talált el a tálibok ellenőrizte területen. Azt nem tudni, hogy a támadást az afgán erők hajtották végre vagy az őket támogató amerikai hadsereg.

Az afgán kormány ellen fegyveres felkelést folytató radikális iszlamista tálibok WhatsApp-csoportjában megjelentetett közleményben Kári Juszuf Ahmadi tálib szóvivő az amerikai hadsereget tette felelőssé a légicsapásért, hozzátéve: a támadás az Egyesült Államok és tálibok közt februárban aláírt megállapodás megsértését jelenti.

Ahmadi figyelmeztetett: az egyezmény megsértése „súlyos következményekkel” fog járni.

Sonny Leggett amerikai katonai szóvivő visszautasította Ahmadi állítását, kijelentve, hogy az amerikai hadsereg nem hajtott végre légicsapást az említett időpontban.

Hilmend tartományban hónapok óta heves összecsapások zajlanak a tálib lázadók és az afgán fegyveres erők között. A radikális iszlamisták októberben átfogó offenzívát indítottak a tartományban, aminek következtében tízezrek menekültek el otthonaikból.

Mindezek ellenére a tálibok és az afgán kormány képviselői szerdán újrakezdték az afgánközi tárgyalásokat a katari fővárosban, Dohában, egy hét szünet után.

Az egyeztetések szeptemberi kezdete óta kevés előrelépés történt, a felek továbbra sem tudnak megállapodni a tárgyalások menetrendjében, az erőszak pedig tovább dúl a délközép-ázsiai országban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában