Hírszerzés

2020.12.19. 20:03

Pompeo szerint Oroszország áll a hackertámadások mögött

Trump azonban azt közölte a Twitteren, hogy Kína állhat a hackertámadások mögött, és nem is olyan súlyosak.

„Meglehetősen egyértelmű”, hogy Oroszország áll a mögött a kiterjedt és minden korábbinál súlyosabb kibertámadás mögött, amelynek révén hackereknek sikerült behatolniuk az Egyesült Államok kormányzati intézményeinek és kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeinek számítógépes hálózatába – jelentette ki szombaton egy interjúban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki eddig az ügyben nyilvánosan megvádolta Oroszországot.

Ezt megelőzően a belbiztonsági minisztériumhoz tartozó infrastrukturális és kiberbiztonsági ügynökség, a CISA adott ki erről nyilatkozatot. A hackerek „türelemről, műveleti biztonságról és mindenre kiterjedő jártasságról tettek tanúbizonyságot e behatolások során” írta a hivatal.

Az AP hírügynökség szerint mindazonáltal egyelőre nem tudni, hogy a hackerek mi után kutattak, de szakértők szerint sokféle titkos információt kereshettek. Moszkva mindvégig tagadta a vádat, többször kijelentette, hogy semmi köze a támadásokhoz.

A támadássorozatban rendkívüli azoknak az amerikai intézményeknek a száma 18 ezer , amelyekbe egy népszerű hálózatmenedzselési szoftverben elrejtett kód révén március és június között bejutottak a hackerek. Az Orion nevű szoftvert a texasi SolarWinds cég gyártja. Szakértők szerint hónapokig tart majd, amíg ettől a kódtól minden intézménynél megszabadítják a szoftvert, ugyanis egyrészt nincs a feladatra elég ember, másrészt valószínűleg a hackerek nagyon kitartóak. Mindenesetre a védelmi minisztérium közölte, hogy ők még semmilyen behatolási kísérletet nem észleltek, amely a SolarWinds szoftverén keresztül történt volna.

A NATO egy meg nem nevezett tisztségviselője közölte szombaton az AFP hírügynökséggel: az Egyesült Államok elleni súlyos hackertámadás miatt ellenőrzik az észak-atlanti szervezet minden informatikai rendszerét, de eddig semmilyen behatolás nyomát nem észlelték, pedig a NATO is használja az Oriont. Az Európai Bizottság is közölte, hogy vizsgálják az esetleges behatolást saját rendszerükbe, ahol egyetlen helyen használják az Oriont, de egyelőre ők sem találták semmilyen kísérlet nyomát.

John Dickson, a Denim Group kiberbiztonsági cég egyik tisztségviselője azt mondta, hogy a világon nagyon sok magáncég használja az Oriont, és gondolkodik most azon, hogy miképpen tudja megerősíteni számítástechnikai rendszere védelmét.

Trump: Kína állhat a hackertámadások mögött, és nem is olyan súlyosak

Donald Trump amerikai elnök külügyminiszterének ellentmondva közölte szombaton a Twitteren, hogy Kína állhat az amerikai kormányhivatalok és más fontos létesítmények elleni idei hackertámadások mögött, és ezek szerinte nem olyan súlyosak, mint amilyennek sokan leírják őket.

Nem sokkal korábban Mike Pompeo külügyminiszter első kormánytagként egy interjúban kijelentette: „meglehetősen egyértelmű”, hogy Oroszország áll a kiterjedt és minden korábbinál súlyosabb kibertámadás mögött. Bár hozzátette, hogy a kormány még nem ismer minden részletet, amelyek között titkos is lehet. Pénteken a belbiztonsági minisztériumhoz tartozó infrastrukturális és kiberbiztonsági ügynökség, a CISA adott ki erről komor hangvételű nyilatkozatot.

Az elnök most reagált először az ügyre, és nevetségesnek mutatta be, hogy a támadásért a Kreml volna hibáztatható.

„A hírhamisító média támadásai sokkal súlyosabbak ennél. Engem teljeskörűen tájékoztattak, és mindent az ellenőrzésünk alatt tartunk. A média fél felvetni azt az eshetőséget, hogy Kína volt az (mert lehetett), leginkább pénzügyi okokból!” írta Trump a Twitteren. „Én is felhozhatnám azt a vádat, hogy hackertámadás érte a szavazógépeket az elnökválasztáson, mert valójában én győztem nagy különbséggel, és ez igazából nagyobb szégyen az Egyesült Államoknak” tette hozzá, utalva arra, hogy vitatja ellenfelének, Joe Bidennek a győzelmét.

Az AP hírügynökség úgy értesült: fehér házi tisztségviselők közleményt készültek kiadni szombaton napközben arról, hogy a támadássorozatnak Oroszország a „fő elkövetője”, de az utolsó pillanatban megállították őket ebben. Az AP szerint nem lehet tudni, hogy Pompeo is megkapta-e az ilyen értelmű legutóbbi utasítást, mielőtt nyilatkozott, de tisztségviselők most azon dolgoznak, hogy miképp tudják megmagyarázni az egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat.

Trump elnöksége alatt soha nem volt hajlandó Oroszországot hibáztatni olyan ellenséges lépésekért, amelyekre pedig alapos bizonyítékok voltak, azt is elutasította, hogy Oroszország beavatkozott volna az ő javára a 2016-os amerikai elnökválasztásba. Ez utóbbira az ügyben folytatott amerikai vizsgálat nem talált bizonyítékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában