Ország-világ

2020.12.15. 12:47

Nem lesz több kamupárt: szigorították a választási indulás feltételeit

Sokkal szigorúbb lesz az országos listaállítás feltétele, mint a korábbi országgyűlési választáson. Elfogadták kedden a parlamenti képviselők a kamupártok elleni törvénymódosítást.

A pártoknak a megyék kétharmadában, 14 megyében és az országgyűlési egyéni választókerületek kétharmadában, 71 választókerületben kelljen jelöltet állítaniuk az országos listához – többek között erről döntött kedden az Országgyűlés.

A 2018-as országgyűlési képviselő-választás törpepártjainak eredményeit szemügyre véve az látható, hogy a kamupártok elleni új törvénymódosításban szereplő kitétel valóban csak az érdemi támogatottsággal nem rendelkező alakulatokat szűrné ki.

A legutóbbi parlamenti választáson ugyanis átlagosan 28 egyéni jelöltet tudtak állítani azok a törpepártok, amelyek országos listát is bejelentettek, de kivétel nélkül a küszöb alatt maradtak, vagy a megfelelő számú aláírást sem tudták összegyűjteni

− emlékeztet az Origo cikke.

A 35 érintett párt közül 17-nek a listáját eleve visszautasították. A maradék formációk átlagban csak 44 jelöltet állítottak, sőt ha nem számítjuk a Momentumot, akkor mindössze 41-et.

A 35 pártból egyébként az említett Momentumon kívül csak a MIÉP, a Munkáspárt, valamint az Összefogás párt állított ötvennél több evk-ban jelöltet: 87-ben, 57-57-ben, illetve 66-ban.

Összesen 18 alakulat esetében volt meg az országos listához szükséges 27 egyéni választókerületi jelölt, vagyis a 35 párt több mint felénél, ami azt mutatja, hogy a szabályozás nem volt igazán hatékony a korábbi formájában. Ugyanakkor a valós politikai tevékenységet nem végző formációk négyévente jelentős veszteséget okoztak az államnak, sokszor százmilliós nagyságrendben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában