eddig és ne tovább!

2020.12.01. 10:53

Az RMDSZ és a VMSZ is tiltakozik az ukrajnai magyar szervezetek üldözése ellen

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mindent megtesz annak érdekében, hogy a nemzetközi közvélemény értesüljön az ukrajnai magyar szervezetek elleni boszorkányüldözésről – közölte kedden Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. A hétfői történések kapcsán a vajdasági magyarok legnagyobb pártja is megszólalt.

Kelemen Hunor mélységes felháborodásának adott hangot amiatt, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat fegyveres kommandósai hétfőn megszállták több kárpátaljai magyar intézmény székhelyét és Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének a lakását. Az RMDSZ elnöke kinyilvánította szolidaritását Brenzovics Lászlóval és a kárpátaljai magyar intézmények munkatársaival.

„Bízom benne, hogy nemcsak mi, a Kárpát-medencében élő magyarok tesszük ezt szóvá, hanem a nemzetközi közösség is. (...) Az RMDSZ mindent megtesz annak érdekében, hogy a nemzetközi közvélemény értesüljön erről a boszorkányüldözésről. A Kárpát-medencében élő magyarokat arra kérem, álljunk ki egy emberként kárpátaljai barátaink mellett, üzenjünk közösen: eddig és ne tovább!”

– idézte Kelemen Hunort az RMDSZ közleménye.

A vajdasági magyarok is megszólaltak

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) egy emberként áll ki a kárpátaljai magyarság mellett, és teljes támogatásáról biztosítja Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét – reagált közösségi oldalán a VMSZ is a hétfői kárpátaljai történésekre.

A VMSZ úgy véli, az ukrán hatóságok

„újabb, koholt vádak alapján felépített, a kárpátaljai magyarság legitim képviselői ellen irányuló vegzálása nem szolgálja sem a többségi nemzet, sem az országban élő több százezres őshonos kisebbségek érdekét”.

A legnagyobb délvidéki magyar párt emellett a leghatározottabban elítéli az Ukrán Biztonsági Szolgálat legújabb magyarellenes megfélemlítő akcióját, és határozott cselekvésre szólítja fel a nemzetközi szervezeteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában