Alapkőletétel

2020.11.04. 15:28

Soltész: a templomépítéssel azt üzenjük a világnak, a kereszténység él

Amikor templomot építünk vagy újítunk meg, akkor azt üzenjük a világnak, hogy a kereszténység él – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Budakeszin, a domonkos nővérek új kápolnájának alapkőletételén.

Budakeszi, 2020. november 4. Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkár beszédet mond a domonkos nõvérek budakeszi rendháza új kápolnájának alapkõletételi ünnepségén 2020. november 4-én. Jobbra Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Soltész Miklós felidézte: hét évtizede, amikor a kommunisták feloszlatták a szerzetesrendeket, több mint kétszáz domonkos nővér élte meg, hogy vége a sok száz éves közösségnek, amelyhez egykor Szent Margit is tartozott.

Végül mégis „volt bátorságuk” titokban vagy külföldön tovább éltetni, a rendszerváltás után pedig újraszervezni a közösséget, mára pedig az egyik legnagyobb női szerzetesrenddé váltak Magyarországon – mondta.

Az államtitkár megköszönte a nővérek elmúlt évtizedekben Kőszegen és Hódmezővásárhelyen végzett oktató, nevelő munkáját, és azt is, hogy templomot építenek egy olyan korban, amikor templomban imádkozó embereket gyilkolnak le, amikor keresztények százezreit üldözik.

A templomépítéssel „bizonyítjuk, hogy jelen vagyunk”, hogy a „kereszténység él”. Ezt az üzenetet kell nap mint nap továbbadni, erősítve a reményt a hívőkben és segítve az istenkeresőket, hogy megtalálják azt, amiért érdemes élniük és küzdeniük

- fogalmazott Soltész Miklós.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök és Deák Viktória Hedvig, az Árpád-házi Szent Margit Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának főnöknője a domonkos nővérek budakeszi kápolnájának alapkőletételi ünnepségén 2020. november 4-én
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök azt mondta: egy kápolna építése mindig öröm, de különösen az a domonkos nővéreké, akiknek azért van szükségük új rendházra és kápolnára, mert a régit kinőtte a közösségük. Hozzátette:

egy templom mindig Isten jelenlétét hirdeti a világban.

Deák Hedvig általános főnöknő az MTI-nek elmondta: a domonkos nővérek budakeszi rendháza új emelettel és új kápolnával bővül. A teljes épületegyüttes a felújítás után 2300 négyzetméter lesz. A rendházban a 22 tagú közösség életterén túl a szerzetesi képzéshez szükséges, a lelkigyakorlatozók fogadására és hitéleti programok rendezésére alkalmas helyiségeket is kialakítanak. Az építkezés várhatóan egy évig tart.

A magyarországi domonkos nővérek ötvenen vannak, Hódmezővásárhelyen óvodát és iskolát, Kőszegen iskolát működtetnek. Budakeszin található a szerzetesrend központja, amelyben a nővérek képzése is zajlik. Az ott élő rendtagok a plébániai és az iskolai hitoktatásban vesznek részt, illetve a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán tanítanak.

Világszerte több mint száz kongregációban körülbelül harmincezer domonkos nővér él – tette hozzá a magyar közösség vezetője.

Borítókép: Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár beszédet mond a domonkos nővérek budakeszi rendháza új kápolnájának alapkőletételi ünnepségén 2020. november 4-én, jobbra Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában