Hegyi-Karabah

2020.11.08. 12:49

Elfoglalták Susát az azeri erők azeri elnök szerint

Ilham Aliyev azeri elnök vasárnapi közlése szerint az azeri erők elfoglalták a stratégiai fontosságú Susa városát az örmény erőkkel folytatott harcok során Hegyi-Karabahban.

„Nagy büszkeséggel jelentem be, hogy Susa városát felszabadították az örmény megszállás alól. Susa a miénk! Karabah a miénk!” – jelentette ki Aliyev a néphez intézett televíziós beszédében.

Örmény tisztségviselők cáfolták Aliyev állítását. A harc folytatódik – örmény nevén – Susiért – közölték Jerevánban.

A várossal kapcsolatban korábban Arajik Harutjunján, a szakadár Hegyi-Karabah miniszterelnöke úgy fogalmazott: aki ellenőrzi Susát, az ellenőrzi egész Hegyi-Karabahot. A város 15 kilométerre fekszik Hegyi-Karabah fővárosától, Sztepanakerttől.

Hegyi-Karabahban szeptember 27-e óta folynak a harcok. Azerbajdzsán eltökélt szándéka, hogy fegyverrel visszaszerzi a többségében örmények lakta enklávét. Az ENSZ minapi jelentése szerint a harcok elől civilek tízezrei menekültek el. A hegyi-karabahi régió védelmi minisztériuma szerint az összecsapásokban eddig 1100-nál több katonája esett el. Azerbajdzsán csak a civil áldozatokról ad tájékoztatást, katonai veszteségeit nem közli a háborús időszakban érvényes katonai cenzúrára hivatkozva.

Jereván és Baku orosz, illetve nemzetközi közvetítéssel már háromszor is tűzszünetről állapodott meg, de a fegyverek így sem hallgattak el. Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító Hegyi-Karabah hovatartozása miatti konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres harc bontakozik ki az örmények és az azeriek között. Azerbajdzsán területi egységét akarja visszaállítani, Örményország pedig az örmények lakta enklávé érdekeit védi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában