Incidens

2020.10.11. 16:09

Pirotechnikai eszközökkel támadtak meg egy francia rendőrőrsöt

Pirotechnikai eszközökkel támadott meg mintegy negyven ember egy rendőrőrsöt vasárnapra virradó éjjel egy párizsi elővárosban. Az incidensnek nincsenek sérültjei – közölték rendőrségi források.

A Champigny-sur-Marne település egyik rendőrsége előtt két rendőr dohányzott, amikor éjfél körül a csoport arcukat eltakaró, fémrudakkal felszerelt tagjai betörték az épület üvegajtaját, valamint az ott parkoló rendőrautók ablakait. A két rendőrnek sikerült menedékbe húzódnia az őrs biztonsági bejárata mögött, nem sérültek meg.

A mintegy egy órán tartó támadás helyszíne közelében nyolc pirotechnikai eszközt is találtak.

A zavargásban senki nem sérült meg, és egyelőre senkit nem állítottak elő.

Gérald Darmanin belügyminiszter teljes támogatásáról biztosította a rendőrséget a Twitteren, és üzenetében arra utalt, hogy a támadás hátterében helyi drogkereskedők állnak, akik a tárcavezető szerint nem ijesztenek meg senkit és nem tántorítják el a (kormány) kábítószerek elleni küzdelmét.

Az Alliance jobboldali rendőrszakszervezet is elítélte a támadást, és jelezte, eljött az idő, hogy a kormány fellépjen a rendőri erőkkel szembeni erőszak ellen. Vezetőjük, Frédéric Lagache szerint senki nem tiszteli a rendőröket, és a kormánynak eddig sajnos nem sikerült a tendenciát megváltoztatnia.

A Champigny-sur-Marne rendőrőrsöt harmadszorra támadták meg: legutóbb áprilisban a koronavírus-járvány miatt általános karantén idején, azt megelőzően pedig 2018-ban.

Laurent Jeanne jobboldali polgármester szerint a zendülés oka nem teljesen világos abban a 10 ezer lakosú negyedben, amelyről köztudott, hogy a kábítószer-kereskedelem egyik központja.

A városvezető szerint tényleg elképzelhető, hogy a felbujtóknak nem tetszik, hogy a kormány prioritássá tette a kábítószer elleni küzdelmet. Ugyanakkor a feszültséget az is okozhatta a polgármester szerint, hogy történt egy motorbaleset a közelmúltban, amiért a helyiek a rendőrséget tartják felelősnek, jóllehet erre nincs egyelőre bizonyíték.

A kijárási korlátozások idején is pirotechnikai eszközökkel célozták a rendőrőrsöt, de a polgármester szerint akkor olyan fiatalok randalíroztak, akik nehezen viselték a bezártságot.

Most teljes más dolog történt: két rendőrt fizikailag akartak megtámadni mondta a francia hírügynökségnek a polgármester.

Néhány nappal ezelőtt két civil ruhás rendőrt egy másik párizsi elővárosban, Herblay-sur-Seine-ben életveszélyesen megsebesítettek, amit hírmagyarázók szintén a kábítószer-kereskedelem ellen meghirdetett kormánypolitikával hoztak összefüggésbe.

A rendőrök elleni erőszakos cselekmények számnak növekedése és általában a közbiztonsága helyzete nyár óta ismételten a politikai közbeszéd egyik fő témáját képezik Franciaországban, alig másfél évvel a következő elnökválasztás előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában