Ország-világ

2020.10.22. 10:25

Niedermüller Péternek tudnia kellett az erzsébetvárosi DK-s lopásról (videó)

Testületi ülést tartott az erzsébetvárosi önkormányzat, amely a várakozásoknak megfelelően feszült légkörben zajlott. Ennek oka, hogy a testület DK-s képviselője, a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság elnöke, Borka-Szász Tamás kénytelen volt lemondani minden tisztségéről, miután tetten érték áramlopás közben.

Budapest, 2017. május 6. Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, EP-képviselõ és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (b) az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselõcsoportja Európa jövõje címû konferenciáján tartott budapesti sajtótájékoztatón 2017. május 6-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az ülésen részt vevő Niedermüller Pétert az Origo arról kérdezte, hogy járt-e az utóbbi időben a lopáson ért képviselőtársa irodájában. Abban az esetben ugyanis, ha járt a Borka-Szász által használt hivatali helyiségben, tudnia kellett a lopásról – írja a hírportál. A polgármester hallgatásba burkolózott, elmenekült a kérdések elől. Ami nem meglepő, hiszen az Origo birtokába került felvétel azt bizonyítja, hogy a lopásra és bitcoinbányászatra használt gépet képtelenség nem észrevenni.

A szerdai testületi ülés után az újságíró mindössze annyit szeretett volna megtudni Niedermüller Pétertől, hogy járt-e az utóbbi időben Borka-Szász Tamás irodájában. Niedermüller Péter a nyomozás érdekeire hivatkozva tagadta meg a válaszadást, ami megmosolyogtatóan leleplező – vélekedik az Origo cikke.

Ha ugyanis nem járt, egy nemleges válasszal semmilyen formában nem akadályozná a nyomozást, ha viszont igen, akkor az igen válasszal még segíti is: saját maga ellen szolgáltatna bizonyítékot. Vagyis a polgármester válaszának csak akkor van értelme, ha tudott Borka-Száz lopási ügyéről.

Persze azt valószínűleg még a párt szimpatizánsai sem hinnék el, hogy Niedermüller nem járt Borka-Szász irodájában. Meglehetősen életszerűtlennek tűnik ugyanis az, hogy a kerület polgármestere egy éven keresztül nem lép be a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság elnökének irodájába, aki nem mellesleg pártja, a DK kerületi frakcióvezetője is.

Biztosra vehető, hogy a lopás színhelyéül szolgáló hivatali helyiségben gyakran megfordultak a kerületet vezető politikai csoportosulás tagjai, a polgármestertől a DK-s parlamenti képviselőig bezárólag – írja az Origo.

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros fideszes önkormányzati képviselője a hírportál érdeklődésére elmondta, hogy az ülésen kérdést tettek fel a polgármesternek a lopási üggyel kapcsolatban, azonban a Fidesz kérdéseit éppúgy elhárította Niedermüller, mint a sajtóét. Vattamány Zsolt tavaly októberig vezette a belvárosi kerületet, így tapasztalataira támaszkodva állítja, hogy közvetlen munkakapcsolatban levő, egy pártban politizáló képviselők gyakran egyeztetnek, tartanak megbeszéléseket egymás irodáiban. Teljesen elképzelhetetlen, hogy egy magas beosztásban dolgozó képviselő hivatali helyiségét hónapokon keresztül elkerülte minden kollégája.

Az ülésen részt vettek az erzsébetvárosi Fidelitas tagjai is, akik figyelemfelkeltő akcióval lepték meg a testületi ülés résztvevőit. Elektromos hosszabbítókat adtak át a kerületet vezető képviselőknek, illetve egy Bitcoin-mix névre keresztelt zeneművet is lejátszottak. Niedermüller Péter, aki időnként meglehetősen lekezelő stílusban vezeti a tanácsüléseket, ezúttal nagyon zavarban érezte magát.

Az Origo bemutatta a birtokába került felvételt. Ezen a videón az a gép látható működés közben, amelyet Borka-Szász Tamás használt bitcoinbányászatra az irodájában, és amelyhez az áramot lopta. Döntsék el az olvasók, hogy Niedermüller Péter és Oláh Lajos, illetve a DK-val együttműködő pártok képviselői igazat mondanak-e akkor, amikor azt állítják, hogy nem tudtak Borka illegális tevékenységéről. Előfordulhat, hogy nem vették észre, hogy a sarokban hangosan zúg egy gép, ami ontja magából a forróságot?

Borítókép: Niedermüller Péter a háttérben Gyurcsány Ferenccel egy korábbi rendezvényen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában