Fehérorosz válság

2020.10.11. 18:33

Minszkben ismét verik és elhurcolják a tüntetőket

Ismét ütlegelték az új elnökválasztást követelő tüntetőket a rendőrök vasárnap a fehérorosz fővárosban, sajtójelentések szerint több tucatnyit el is hurcoltak közülük.

A felvételek szerint fekete ruhába öltözött rendőrök bottal verték a tiltakozókat, és rendszám nélküli tehergépkocsikba kényszerítettek és vittek el több tucatnyit. Egy másik képsoron egy vízágyú bevetése látszik ellenük. Az Interfax orosz hírügynökség szerint hanggránátokat is alkalmaztak a rendőrök a tömegoszlatás során.

A minszki rendőrség vasárnap csupán annyit közölt a tüntetésekről, hogy több tucat személy vettek őrizetbe. Az Interfax orosz hírügynökség mintegy 50 őrizetbe vett személyről adott hírt.

Az augusztus 9-én lezajlott elnökválasztás elcsalt eredményére hivatkozva azóta sorozatos utcai tömegtüntetések vannak Fehéroroszországban. A belbiztonsági erők nem hivatalos adatok szerint több mint 13 ezer embert tartóztattak le a tiltakozások miatt. Sok ellenzéki személyiség jelenleg is börtönben van, vagy külföldre menekült, mint a választás második helyezettjének nyilvánított Szvjatlana Cihanouszkaja.

A Litvániában tartózkodó politikus egy vasárnapi szöveges üzenetében leszögezte, hogy a békés polgári tiltakozások mindaddig folytatódni fognak, amíg el nem érik a céljukat, a szabad és ellenőrizhető választásokat.

A vasárnapi tüntetéseket az után rendezték, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szombaton bebörtönzött ellenzékiekkel, köztük a Koordinációs Tanács tagjaival találkozott. Lukasenka négy és fél órán át tartózkodott a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) vizsgálati fogdájában. Többek között találkozott Viktar Babarika volt ellenzéki elnökjelölttel, akit még a választási kampány kezdetén bebörtönöztek.

A megbeszélések témájáról semmit sem tudni, mert a felek titoktartást fogadtak. A tárgyalás során Lukasenka állítólag azt hangsúlyozta, hogy az alkotmányt nem az utcán írják. A Nexta fehérorosz ellenzéki hírportál értesülései szerint a változásról és az alkotmányról eshetett szó a találkozókon.

Vasárnap az ország több más városában is hasonló tüntetések voltak jelentette a Reuters hírügynökség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában