Voks

2020.10.19. 06:13

Békésen zajlottak le a bolíviai választások

Békésen zajlottak le vasárnap Bolíviában az elnök- és parlamenti választások, és annak érdekében, hogy ne merüljön fel a csalás gyanúja, ne legyenek erőszakos tüntetések, a választási bizottság nem közöl előzetes eredményeket, a szavazatszámlálás viszont napokig eltart.

Evo Morales megbuktatott és külföldre kényszerített volt szocialista elnök jelöltje, Luis Arce volt a legesélyesebb az elnökválasztáson az utolsó felmérések szerint.

A tavalyi voksoláson a 2006 óta hivatalban lévő elnök, Morales is indult, és a hivatalos eredmény szerint megnyerte azt, ezáltal a negyedik mandátumát szerezte volna meg. Az ellenzék azonban csalást kiáltott, tüntetések kezdődtek, zavargások törtek ki, majd a hadsereg kihátrált Morales mögül, ő pedig lemondott, Mexikóba menekült, most már Argentínában van.

Hat elnökjelölt volt, Arce legjelentősebb ellenfele a 67 éves Carlos Mesa, aki 2003 és 2005 között már egyszer volt az ország elnöke. A bolíviai állami tévét megalapító történész, író, újságíró, médiaszakértő Mesa indult a tavalyi elnökválasztáson is, és második lett.

Az alkotmány szerint az elnökválasztáson nincs szükség második fordulóra, ha az elsőben valamelyik jelölt megszerzi a voksok abszolút többségét vagy legalább 40 százalékukat, de a másodikként befutó legalább 10 százalékponttal elmarad tőle. Második fordulót november 29-én tartanának. A szavazásra jogosultak száma 7,3 millió a 11 millió lakosú országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában