rossz gazdálkodás

2020.10.29. 06:51

A venezuelai elnök szerint terrortámadást hajtottak végre egy olajfinomító ellen

Az elnök szerint a támadás mögött az Egyesült Államok és az európai országok által támogatott ellenzék áll.

Terrortámadást hajtottak végre nagy robbanóerejű fegyverrel a legnagyobb venezuelai olajfinomító ellen – közölte szerdán sajtótájékoztatóján Nicolás Maduro államfő.

Maduro nem részletezte, hogy milyen fegyverrel követték el támadást, de azt állította, hogy az Egyesült Államok és az európai országok által támogatott ellenzék áll mögötte.

Az ország északnyugati karibi térségében, Falcon államban lévő Amuay olajfinomítóban kedden történt robbanás, amelynek következtében hasznavehetetlenné vált az üzem egyik tornya. Senkinek sem esett baja. Maduro szerint a robbanás előtti napon a hatóságok letartóztattak két külföldit, akik venezuelai vezetők ellen akartak merényleteket elkövetni. Azt nem árulta el, hogy mely ország állampolgárai.

Az olajban gazdag dél-amerikai országban a rossz gazdálkodás, a beruházások hiánya és az amerikai szankciók következtében esett az olajtermelés, és az ország kénytelen Iránból importálni nyersanyagot, amit Washingtonban nem néznek jó szemmel, ugyanis Iránt is amerikai szankciók sújtják, amelyek az olajkivitelre is vonatkoznak.

Maduro szerint az országnak húsz napra elegendő olajtartaléka van, amit harminc napra fognak növelni. Az országban termelt nyersanyag az olajszükséglet harminc százalékát elégíti ki.

Venezuela évek óta súlyos gazdasági, társadalmi és politikai válsággal küzd, és a Nicolás Maduro vezette államapparátus minden eszközt bevetett, hogy ellehetetlenítse az ellenzéket, amelyet azzal vádol, hogy az Egyesült Államokkal összejátszva próbálja tönkretenni az országot és megbuktatni őt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában