választás előtt

2020.09.08. 06:42

Szaakasvili a miniszterelnöki tisztségért készül indulni Georgiában

Az Egyesült Nemzeti Mozgalom társelnöke hétfőn közölte, hogy a párt jelölni fogja a tisztségre, ha megnyerik az október 31-i voksolást.

Az ukrajnai száműzetésben élő Miheil Szaakasvili korábbi georgiai elnök a miniszterelnöki tisztségért készül indulni az októberben esedékes parlamenti választásokon hazájában.

Grigol Vasadze, a Szaakasvili által alapított Egyesült Nemzeti Mozgalom társelnöke hétfőn közölte, hogy a párt jelölni fogja a tisztségre, ha megnyerik az október 31-i voksolást.

Az Egyesült Nemzeti Mozgalom a legfőbb ellenzéki erő Georgiában. A választáson kisebb pártokkal szövetségben száll ringbe a Bidzina Ivanisvili üzletember vezette Georgiai Álom kormánypárttal.

Szaakasvili 2004-től 2013-ig volt Georgia államfője. Hivatali ideje alatt több Nyugat-barát reformot is végrehajtott, de 2008 augusztusában elnöksége alatt Georgia vesztes villámháborúba keveredett Oroszországgal.

Mandátumának lejárta után külföldre távozott. Távollétében hivatali visszaélés vádjával három év szabadságvesztésre ítélték Georgiában. Kijev azonban Tbiliszi többszöri kérésére sem adta ki őt; 2015-ben megkapta ugyanis az ukrán állampolgárságot Petro Porosenko akkori ukrán elnöktől, aki Odessza megye kormányzójává nevezte ki. Ekkor Szaakasvili lemondott georgiai állampolgárságáról. Később viszont összekülönbözött Porosenkóval.

Ezt követően Porosenko 2017 nyarán megfosztotta az időközben kormányzói posztjáról lemondott Szaakasvilit ukrán állampolgárságától, és 2018-ban kiutasította az országból. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban visszaadta ukrán útlevelét a hontalanná vált politikusnak, aki így tavaly május végén visszatérhetett Ukrajnába, ahol jelenleg a Reform Végrehajtó Bizottság elnevezésű, az államfő mellett működő tanácsadói testület vezetői tisztségét tölti be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában