Ország-világ

2020.09.10. 06:21

Fekete Zoltán: illegitim lesz az MSZP kongresszusa

Biztosra veszi az MSZP Pest megyei szervezetének elnöke, hogy a bíróság is kimondja: a pártvezetés jogtalanul oszlatta fel őket, ezért illegitim lesz a szocialisták tisztújító kongresszusa és Tóth Bertalan esetleges elnöksége. Fekete Zoltán szerint így kérdéses, hogy esetleges győzelme esetén Tóth egyáltalán tárgyalhat, illetve köthet-e megállapodást az ellenzéki együttműködésről szóló tárgyalásokon.

Bírósághoz fordul az MSZP Pest megyei szervezete, amit azután oszlatott fel a pártvezetés, hogy kiderült: Mesterházy Attila nagyságrendekkel ismertebb és népszerűbb Tóth Bertalannál, így korántsem biztos, hogy a jelenlegi elnök újrázni tud a szocialisták szeptember 19-i tisztújító kongresszusán.

„Mindvégig, mindenben betartottuk a párt alapszabályát, és eddig semmi baj nem volt velünk, így legutóbb elektronikus úton szavazhattunk a kongresszus összehívásáról is. Amikor viszont kiderült, hogy a Pest megyei küldöttek kilencven százaléka Mesterházy Attilát látná szívesen az MSZP elnökeként, egyből rosszak lettünk, meg kell minket állítani” – mondta a Magyar Nemzetnek Fekete Zoltán.

A feloszlatott szervezet elnöke hangsúlyozta: így nem tudnak majd szavazni a kongresszuson, ami Mesterházynak „mínusz harminc szavazatot jelent”, ezért a kongresszuson hozott döntések, illetve Tóth Bertalan esetleges elnöksége illegitim lesz.

Fekete Zoltán szerint így adódik a kérdés, hogy az ellenzéki együttműködésről szóló tárgyalásokon Tóth milyen mandátummal vesz majd részt, illetve köt megállapodásokat.

„A többi ellenzéki vezetőnek kell-e így tárgyalnia vele vagy sem? Legitimnek tekinthető-e a vele kötött megállapodás, ha a bíróság kimondja a jogsértést?” – sorolta Fekete Zoltán, aki biztos benne, hogy a bíróság végül nekik ad majd igazat, így meg kell ismételni a kongresszust.

„A pártvezetésben nem hibáztak, hanem lábbal tiporták az alapszabályt”

– jelentette ki Fekete.

Elmondása szerint eddig az MSZP Hajdú-Bihar megyei szervezete „merte leírni”, hogy szolidárisak velük, de „percenkét telefonálnak” Budapestről, Kaposvárról, Heves megyéből, Borsodból a tagok és a kongresszusi küldöttek, hogy támogatásukról biztosítsák őket.

Mindeközben Tóth Bertalan az Indexnek azt hangoztatta, hogy helyes és jogszerű volt a Pest megyei alapszervezet megszüntetése, mert az szerinte az alapszabályába és a gazdálkodási szabályzatába ütköző gyakorlatot folytatott. A pártelnök úgy vélte, most a feladat az, hogy az alapoktól a teljes megyei szervezetet újjáépítsék, majd tiszta lappal újraindítsák a pártéletet Pest megyében. A portál kérdésére, miszerint ilyen körülmények között bizonytalanná válhat-e a következő pártelnök legitimációja, Tóth Bertalan határozott nemmel felelt.

Tény, hogy Tóth eddig az MSZP legkudarcosabb elnöke, vezetése alatt a párt elérte eddigi mélypontját, a legutóbbi felmérések szerint nem biztos, hogy a szocialisták bejutnának az Országgyűlésbe. Ennek tükrében nem csoda, hogy az MSZP a közelmúltban tárgyalásokat kezdeményezett Gyurcsány Ferencékkel arról, hogy egy lehetséges közös listán biztos befutó helyeket szerezzenek. A szocialisták ugyanakkor csupán öt embernek, a párt jelenlegi és tényleges vezetőinek kérnek esélyt a 2022-es választásra: Tóth Bertalan elnöknek, Kunhalmi Ágnes választmányi elnöknek, Molnár Zsolt pártigazgatónak, Hiller Istvánnak és Harangozó Tamásnak. Mesterházy Attila viszont azt hangoztatja, hogy ő 2010 és 2012 között egyszer már megduplázta az MSZP támogatottságát 16-ról 32-33 százalékra. Szerinte a szocialistáknak olyan vezetésre van szüksége, amelynek „van önbizalma, és képes a bátor cselekvésre a magyar baloldal és az ellenzéki összefogás, azaz a siker érdekében”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában