Járvány

2020.08.25. 14:42

Románia táblagépek és mobilvécék beszerzésével készül az új tanévre

A 2019-2020-as tanév kezdetén az országban még 1170 vezetékes víz és csatornázás nélküli iskola működött.

Románia 175 millió eurónyi vissza nem térítendő európai uniós támogatást fordít táblagépek, egészségügyi felszerelések és mobilvécék beszerzésére, hogy a koronavírus-járvány közepette kezdődő új tanévben a hátrányos helyzetű diákok számára is megteremtse a megfelelő higiéniai, illetve távoktatási feltételeket.

Az erről szóló, hétfőn elfogadott sürgősségi kormányrendeletet kedden ismertette a román sajtó.

Az iskolákat működtető települési önkormányzatok azokat a kiadásaikat számolhatják el, amelyeket augusztus elsejétől kezdődően fordítottak a jogszabályban meghatározott célokra.

Az összeg nagyobbik, 100 millió eurós részéből az online oktatáshoz szükséges táblagépek és más elektronikai eszközök beszerzését támogatják mintegy félmillió rászoruló diák számára.

A sürgősségi kormányrendelet által elkülönített uniós forrásokból 50 millió eurót fordítanak védőmaszkok és fertőtlenítőszerek beszerzésére, 25 millió euróból pedig – kézmosási lehetőséget is biztosító – mobilvécéket vásárolnak azoknak az iskoláknak, amelyekben továbbra sincs vezetékes víz. Az erre fordítandó összeg körülbelül ötezer mobilvécé felszerelésére elegendő.

A 2019-2020-as tanév kezdetén Romániában még 1170 vezetékes víz és csatornázás nélküli iskola működött, ahol a diákok és tanárok udvari latrinákra járnak szükségleteiket elvégezni.

Romániában szeptember 14-én kezdődik a tanév. Azokon a településeken, ahol ezer lakosonként több mint egy koronavírus-fertőzést észleltek az utóbbi két hétben, a távoktatás bevezetéséről dönthet a megyei járványügyi operatív törzs. Ha ez a mutató egy és három között van, akkor részlegesen, ha pedig meghaladja a hármat, akkor teljes egészében az internetre költöztetik az oktatást. Ha a jelenlegi járványügyi helyzet nem változik, az intézkedés az iskolák mintegy tíz százalékát érintheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában