Ország-világ

2020.08.20. 19:38

Nem fizet az olasz biztosító a veronai tragédia miatt

Szerintük ők is károsultak, mert a busz megrongálta a sztrádát.

Hosszú évekig tartó kártérítési perek jöhetnek Olaszországban a 2017-es veronai autóbusz-tragédia miatt, miután a tragédia helyszínének, az A4-es autósztrádának a biztosítója elutasította az áldozatok hozzátartozóinak a kártérítési kérelmét – írja a Magyar Nemzet a Közlekedésbiztonság című portál nyomán. A 18 magyar áldozat hozzátartozóinak egy része jelezte az olasz biztosítónak, hogy a magyar biztosító által kifizetett összeg és az olasz törvények szerint ennek több mint a tízszerezést jelentő ottani kártérítések közötti összeget szeretnék.

Mint azt a Magyar Nemzet korábban megírta, az autóbuszt üzemeltető cég biztosítója, a Groupama csaknem 1,89 milliárd forintot fizetett ki az áldozatok hozzátartozóinak, peren kívüli egyezségen belül. Magyarországon a bírói gyakorlat szerint halálos közlekedési baleset miatt 3-10 millió forintot ítélnek meg. Ugyanez Olaszországban 100 ezer eurótól (napi középárfolyamon 34,885 millió forint) 300 ezer euróig (104,665 millió forint) terjed az ottani gyakorlat szerint.

Az olasz biztosító arra hivatkozva utasította el a hozzátartozók igényét, hogy maguk is a tragédia károsultjai, mivel az autóbusz súlyosan megrongálta az A4-es sztrádát. Az olasz biztosító azt azonban teljesen figyelmen kívül hagyta, hogy a tragédia miatti perben nemcsak a balesetet szenvedett busz magyar vezetője, hanem a sztráda építéséért és üzemeltetéséért felelős olasz mérnökök is vádlottak.

Június 19-én a maximálisan kiszabható 12 év szabadságvesztést rótta ki a veronai bíróság elsőfokú ítéletében Varga János autóbuszvezetőre, aki az ítélet szerint súlyos alvászavarban szenved, és ennek következtében történt a baleset. Emlékezetes, az olaszországi Verona közelében 2017. január 20-án éjjel 17-en vesztették életüket, amikor a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait a franciaországi sítáborból hazaszállító busz balesetet szenvedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában