Ostrom alatt áll Európa

2020.06.09. 09:16

Vissza kell fordítani a jogosulatlan menedékkérőket az EU határairól

Az Európai Unió migránspolitikájának felülvizsgálatára és a külső határok védelmének megerősítésére kell törekednie Németországnak, miután július 1-től átveszi az unió soros elnökségét – jelentette ki Horst Seehofer német belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban. A civil jogvédők máris támadják a belügyminiszter javaslatát.

Horst Seehofer a német Funke Médiacsoport lapjaiban megjelent interjúban nyomatékosította korábbi felhívását, miszerint még azelőtt meg kell vizsgálni a migránsok letelepedési kérelmének jogosságát, hogy az EU területére lépnének – írja a V4NA Hírügynökség. A német belügyminiszter kifejtette: ha kiderül, hogy az EU határán tartózkodó személy nem jogosult a belépésre, akkor „vissza kell fordítani”. Éppen ezért Németország egyik legfontosabb feladata az EU határvédelmi szervezetének, a Frontexnek a „jelentős megerősítése” kell, hogy legyen július 1-től, amikor Berlin átveszi az EU soros elnökségét.

A Pro Asyl migránsjogvédő szervezet máris hangot adott nemtetszésének.

„Tiltakozunk a külső határokon bevezetendő tömeges ellenőrzések ellen” – jelentette ki Günter Burkhardt, a berlini székhelyű szervezet igazgatója. Burkhardt azzal indokolta felháborodását, hogy a jogi képviselettel nem rendelkező migránsok nem tudnának fellebbezni az esetleges „inkorrekt jogi döntések” ellen.

Seehofer arról is beszélt, az illegális bevándorlók befogadása ellen határozottan tiltakozó közép-európai államoknak törekedniük kell a kompromisszumos megoldásra. „Ha egy állam nem vesz részt a (migránsok) elosztásában, akkor más módon támogassa a rendszert. Egyfajta rugalmas szolidaritást is elképzelhetőnek tartok” – idézte a német belügyminisztert a ZDF közszolgálati televízió honlapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában