jelentős fejlesztés lenne

2020.06.18. 10:15

Nem született megállapodás Egyiptom, Etiópia és Szudán között a vízerőmű vitában

Nem született megállapodás Egyiptom, Etiópia és Szudán között a vízerőmű vitában a legújabb tárgyalási fordulón szerdán a szudáni fővárosban – jelentette be Jaszir Abbász szudáni vízgazdálkodási miniszter a tárgyalások után.

A 4,6 milliárd dolláros költséggel létrehozandó Nagy Etióp Reneszánsz Duzzasztógátat – amely Afrika egyik legnagyobb infrastrukturális fejlesztése – a Kék-Nílus etiópiai szakaszán, Szudán határán építik 2010 óta amerikai pénzügyi támogatással, de a vízhozamok csökkenése és az általában véve is szűkös vízforrások miatt vita robbant ki Kairó, Addisz-Abeba és Kartúm között.

Az erőmű révén Etiópia jelentős energiaexportőrré akar válni a térségben, hogy lakosságát kiemelhesse a szegénységből, ezért gyorsan – már heteken belül – megtöltené a tározót, Egyiptom és Szudán azonban attól tart, hogy ebben az esetben nem jut elegendő mennyiségű vízhez. Mindkettő vízellátása csaknem teljes egészében a Nílustól függ, amelynek fő mellékága a Kék-Nílus. Egyiptom és Szudán 1959-ben – még az asszuáni gát megépítése előtt – megállapodott a vízforrások megosztásáról, Etiópia azonban nem részese ennek.

A tárgyalásokban több hónapnyi veszteglés után a mostani forduló június 9-én kezdődött el. Megfigyelőként részt vett rajta az Egyesült Államok, az Európai Unió, a Dél-afrikai Köztársaság és az Afrikai Unió. Jaszir Abbász miniszter szerdán elmondta, hogy a felek már megállapodtak a technikai kérdések 90-95 százalékában, de a jogi kérdésekben még mindig nincs megállapodás. Legközelebb már a legfelső politikai szinten fognak tárgyalni, de ennek időpontját még nem tűzték ki – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában