Járvány

2020.06.09. 15:33

Hajmeresztő történetek derültek ki az MSZP álmentősnőjéről

Az Origo újságírójánál, Sztankay Ádámnál már évekkel ezelőtt próbálkozott az MSZP videójában mentősként szereplő Németh Athina. Az újságíró természetesen rájött, hogy a nő csaló, ahogy az MSZP sem hihette, hogy egy mentőtisztről van szó, a politikai érdekük viszont azt diktálta, hogy a nyilvánvaló hazugságot igazságnak mutassák be. Mint ismert, a bajai álvideó ügyéhez kísértetiesen hasonlító történet vállalhatatlan helyzetbe hozta a szocialistákat.

A 2013-as bajai álvideóhoz hasonló hírhamisítási ügybe keveredett újra az MSZP. Mint ismert, vasárnap délután a szocialista párt egy drámai hangú kisfilmet tett közé közösségi oldalán, amelyben Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke a magát az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársának kiadó Németh Athinával beszélgetett a magyar egészségügy helyzetéről. Hihetetlen dolgokat állított – például, hogy tíz hazaküldött betegből kilenc meghal. Miután az összes baloldali médium átvette a hírt, az OMSZ közleményben jelezte, hogy a nőt egyetlen megkérdezett mentős sem ismeri, és nem szerepel sem a szervezet, sem a magyar egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában. Az a magánszolgáltató is azt nyilatkozta, hogy nem ismerik, amellyel később kapcsolatba akarta hozni magát nyilatkozataiban.

Az MSZP-s videó főszereplőjének nem ez volt az első zűrös ügye – ezt mutatja az Origo munkatársának története is. Sztankay Ádám, az Origo Kultúra rovatának újságírója – felismerve az asszony nevét – elmesélte, hogy

évekkel korábban Németh Athina Facebookon ismeretlenül írt neki azzal az ürüggyel, hogy ő a Kossuth-díjas magyar filmrendező, Herskó János lánya. Eltelt pár hónap, az újságírónak pedig eszébe jutott, hogy szívesen írna egy portrét a nagy filmművészről, ezért megkereste a „lányát”. Miután telefonon felhívta, Krisztinavárosban egy étteremben találkoztak, azonban azonnal feltűnt neki, hogy valami nem stimmel a nő körül.

„Megismételte, hogy Herskó lánya, amiket mondott, az valamelyest összhangban is volt Herskó élettörténetével, de azért voltak súlyos hiányosságok is benne” – fogalmazott.

Mivel eléggé gyanús volt számára a dolog, ezért Herskó János tanítványainál rákérdezett arra, hogy az ismert rendezőnek van-e ilyen lánya. Kiderült, hogy akivel Sztankay Ádám találkozott, egészen biztosan nem a lánya. A történetnek úgy lett vége, hogy az újságíró írt egy egyértelmű üzenetet Némethnek arról, hogy lebukott. Elmondása szerint a nő azóta törölte az üzenetváltásaikat.

Hajmeresztő történeteket mesélnek róla az interneten

A különböző internetesen fórumok egyébként tele vannak Németh Athina kétes történeteivel.

„Ez a Németh Athina egy csöves csaló. Ápolóként ismerem ápolói csoportokból, ahol mindig magán ápolói munkát keresett. Aztán egy hozzátartozó leírta, mit művelt a demens beteggel. Aludt és ivott egész nap egy trottyos mackónadrágban.. miközben a néni magatehetetlenül feküdt tele pelenkával.” – írta az egyik hozzászóló az Elég Facebook-oldalán. Soros blogja, a 444 posztja alatt pedig azt a történetet osztotta meg, miszerint Németh „baleset biztositásokat tukmál rá másokra telefonon keresztül.” Ezt látszik alátámasztani, hogy a nő adatlapján elérhető olyan kép, ahol egy biztosítócég molinója előtt beszél.

Erősen be van ágyazva a baloldali politikai világba

Az Origo szerint mindenképpen érdekes, hogy Németh Athina erős baloldali kapcsolatokkal rendelkezik – legalábbis ez derül ki Facebook-oldaláról. Ismerősei között a lap szerint megtalálható

 • Gyurcsány Ferenc, volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció elnöke;
 • Demszky Gábor, korábbi főpolgármester,
 • Magyar Bálint, volt oktatási miniszter,
 • Wittinghoff Tamás, Budaörs baloldali polgármestere,
 • Dercsényi Dávid, a hvg volt, a Pesti Hírlap jelenlegi munkatársa,
 • Bakács Tibor (Settenkedő).
 • Az Origo újságírójának nagyon hamar gyanús lett a nő, természetesen az MSZP-nek is pontosan tudnia kellett, hogy a nő hazudok. Viszont olyasmivel házalt náluk, ami megfelelt politikai céljaiknak. Nem kizárt, hogy egy zavarodott asszony állapotát használták ki, tudatosan.

  Gyanús hallgatásba burkolózik az MSZP vezérkara

  Az Origo kíváncsi volt a szocialista párt vezetőinek a véleményre, ezért négyüket is megkeresték. Telefonon elérték Kovács Lászlót, az MSZP volt elnökét, aki azt mondta, nem ismeri az ügy részleteit. „Futólag láttam a hírt, tudom, hogy Korózs Lajos nyilatkozott, de nem tudok véleményt mondani az ügyben, mivel semmiféle konkrét bizonyítékot nem láttam, se pro, se kontra” – magyarázta az Origónak a politikus, hozzátéve, nem lenne szerencsés, ha „nagyon bizonytalan tények alapján” nyilatkozna arról, hogy „helyes, vagy nem helyes”, amit pártja, illetve Korózs tett. „Nem lehet úgy véleményt mondani, ha az embernek nincsenek tények a birtokában” – fogalmazott Kovács László, aki szerint az nem elegendő bizonyíték, hogy pártja törölte oldaláról az ominózus videót.

  Szintén keresték Tóth Bertalan jelenlegi és Lendvai Ildikó volt pártelnököt, valamint a felvételen szereplő Korózs Lajost, azonban cikkük megjelenéséig nem sikerült szóra bírni őket.

  Nehezen érthető a látványos hallgatás, mert Németh története hónapok óta kering ellenzéki körökben. A Klubrádióban már április végén megszólalt az állítólagos ápoló, később feltűnt Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán, ahol a most is előadott történetet tartalmazó kommentekben támadta a kormányt.

  Azért is furcsa a szocialisták hallgatása, mert időközben eltávolították a felvételt, ami egyértelmű beismerése annak, hogy csalásról, hamisításról van szó.

  Ezt erősíti, hogy a baloldali párt később egy magyarázkodó közleményt tett közzé, amit nem sokkal ezután szintén törölt.

  Címkék#MSZP#origo
  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában