Járvány

2020.05.07. 19:15

Szigorú szabályok mellett hamarosan ismét engedélyezik a miséket Olaszországban 

Szigorú egészségügyi intézkedések mellett ismét engedélyezik hamarosan a misék bemutatását a hívők előtt március 11. óta lezárt olaszországi templomokban a római kormány és a katolikus püspöki kar (Cei) között csütörtökön aláírt protokoll értelmében.

A megállapodást Giuseppe Conte miniszterelnök, Luciana Lamorgese belügyminiszter, valamint Gualtiero Bassetti bíboros, a püspöki kar elnöke írta alá. Úgy nyilatkoztak, hogy az állam és az egyház is hozzájárult a misézés újraindításához szükséges feltételek megteremtéséhez.

Hasonló szabályrendszer szerint a többi vallási felekezet eddig nem engedélyezett szertartásai is újraindulhatnak.

Korábban feszültséget okozott, hogy a kormány nemet mondott a Cei-nek arra a tervére, hogy a templomokat már május 4-től nyissák meg. Ezt most a papok és hívők egészségét védő intézkedések pontos meghatározása tette lehetővé.

A Famiglia Cristiana című katolikus hetilap internetes oldalán azt közölték, hogy szám szerint nem határozták meg a jelenlétet, a templomokat befogadóképességük szerint nyitják meg a hívők előtt: minden templomba azonban egyszerre csak meghatározott számú embert engedhetnek be, biztosítva, hogy a jelenlevők között minden irányban legalább másfél méteres távolság legyen, akár ülnek, akár állnak, akár a templomban mozognak.

A templomokba lépők számának ellenőrzését, a biztonsági távolság betartását erre kijelölt templomszolgák vagy önkéntesek felügyelik. Ahol lehet, a hívők be- és kilépését külön útvonalon, más és más ajtón keresztül kell biztosítani.

Ha túl sok a hívő, egymás után több szertartást kell tartani az egy időben részt vevők számának csökkentésére.

A templomba kizárólag szájmaszkban lehet belépni. A templom bejáratánál fertőtlenítőszernek kell lennie. A szenteltvíztartót pedig ki kell üríteni. A papoknak is kötelező a szájmaszk és a védőkesztyű, amikor közelebb kerülnek a hívőkhöz, például áldozáskor, amikor a hívők kezébe kell helyezniük az ostyát, vagy gyóntatáskor. Koncelebráláson minél kevesebb papnak kell részt vennie, távolságtartással. A béke jeleként megszokott kézfogást a hívőknek el kell halasztaniuk, valamint perselyezés helyett az adományokat az erre kijelölt helyen kell majd hagyni. A szertartások között kötelező fertőtleníteni a templomhelységeket és a szertartási tárgyakat is.

Az idősebbeknek továbbra is azt javasolják, hogy a miséket interneten keresztül kövessék.

A tavaszra és nyárra tervezett bérmálásokat elhalasztották. Újraindulhatnak viszont a templomi esküvők, keresztelők, gyászszertartások, hasonló óvintézkedések tiszteletben tartásával.

Újranyitja kapuit a milánói dóm is, amelyet elsőként zártak le, február 24-én, az észak-olaszországi vesztegzár elrendelésének másnapján.

A Vatikán is március 11-től vezette be az olaszországi óvintézkedéseket. A Szent Péter-bazilika újranyitása szintén május 18-tól várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában