Járvány

2020.05.07. 10:20

Gulyás Gergely: a járvány terjedése lassult, csökken az új fertőzöttek száma (videó)

Az életet lassan, apró lépésenként megpróbáljuk visszaterelni a régi kerékvágásba – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2020. április 23. A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter online sajtótájékoztatót tart "Kormányinfó - Mit, miért tesz a kormány?" címmel 2020. április 23-án. A miniszter közölte, május 3-ig hatályban maradnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt, jelenlegi korlátozó szabályok. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

– Ma van a védekezés 57. napja, hétfőn elkezdődött a védekezés második szakasza. 1240 aktív fertőzött van Budapesten, 726 vidéken – kezdte a csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet tudósítása szerint. A járvánnyal kapcsolatban kijelentette: 39 új megbetegedést regisztráltak tegnap, 10 halálos kimenetelű megbetegedés volt.

– A fertőzés lassult, csökkent az új fertőzöttek száma. A területi különbségeket továbbra is látjuk. A legtöbb megbetegedést Budapesten regisztrálták

– emelte ki a tárcavezető, aki szerint a járvány második szakasza azt jelenti, hogy az életet lassan, apró lépésenként megpróbálják visszaterelni a régi kerékvágásba. A miniszter szájmaszk viselését kérte a boltokban, a tömegközlekedés használata során.

– Köszönjük az önkormányzatoknak az együttműködést – mondta a miniszter. Úgy tájékoztatott, hogy Fürjes Balázs kormánybiztos tegnap egyeztetett Karácsony Gergely főpolgármesterrel, és várhatóan júniusban összeülhet a Budapesti Közfejlesztések Tanácsa.

– Meglepve láttuk a főpolgármester levelét. Nyitottak vagyunk arra, hogy tárgyaljunk arról, Budapesten milyen formában indítható újra az élet

– mondta.

Elmondta: bárki meglátogathatja például vidéki ingatlanát, csupán az a kormány kérése, hogy a biztonsági szabályokat mindenki tartsa be.

Gulyás Gergely sajtótájékoztatóját itt tudja megtekinteni:

A tárcavezető köszönetet mondott azoknak, akik kellemetlen, kisebb súlyú betegséggel nem tudták igénybe venni az ellátást, de ezt türelemmel viselték.

Több mint 3000 vállalat 44 ezer munkahely megvédésére vállalt eddig garanciát

– jelentette be a miniszter. A vállalkozások igénybe veszik a kormány adta támogatásokat. Senkit sem szeretnénk, hogy munka nélkül maradjon – hangsúlyozta.

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet az irdala.hu kezdeményezésére. Mint mondta, minden olyan kezdeményezést támogat a kormány, amely a nemzeti kisebbségek helyzetén segít.

– Akiknek a határon túl élő magyar kisebbség sorsa fontos, azok írják alá a kezdeményezést

– tanácsolta.

A Mediaworks központi szerkesztőségének kérdésére, hogy mi lesz a külföldi üdülőhelyekre vonatkozó és már kifizetett nyaralási foglalásokkal, a miniszter elmondta: van remény arra, hogy július-augusztusra már átjárhatók lesznek a határok. Ha mégsem, akkor e vis maior esetekre a polgári törvénykönyv nyújt iránymutatást.

Újságírói kérdés érkezett arra vonatkozóan is, hogy mi lesz a nagyszámú lélegeztetőgép sorsa, amelyet nem használtak még a vírus elleni védekezésben. Gulyás Gergely emlékeztetett a szakértők véleményére, amely szerint várható egy második hullám ősszel, így ezekre az eszközökre még szükség lehet.

Egy másik kérdés arra vonatkozott, hogy a miniszter tudomása szerint hány éves volt a legidősebb meggyógyult koronavírusos beteg. A tárcavezető szerint a Szent János Kórházban gyógyult meg egy 97 éves beteg.

Gulyás Gergely a rendkívüli jogrenddel kapcsolatban megismételte: az országgyűlés joga azt visszavenni. A felhatalmazás lehetőséget ad arra, hogy a kijárást korlátozó intézkedéseket meghozzák. Ezért fontos, hogy ez a jog a járvány végéig megillesse a kormányt.

Kérdésre válaszolva Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy bizonyos korlátozásokkal újraindulhat a belföldi turizmus akár már júliusban. A Magyar Turisztikai Ügynökség által kiadott kézikönyvvel kapcsolatban elmondta, hogy az iránymutatást nyújt abban, hogy a fertőzés további terjedése mellett megfelelő szolgáltatást nyújtsanak a vendéglátók. Az utazások kapcsán azt tanácsolta a kormányszóvivő, hogy

érdemes hazai úticélokban gondolkodni, ez segít a hazai munkahelyek megőrzésében is.

Ha valaki olyan országból jön haza, amely esetében előírás a kéthetes karantén, akkor ezt figyelembe kell vennie. A kormány folyamatosan vizsgálja, hogy ezeket a szabályokat meddig érdemes fenntartani – hangzott el a Kormányinfón.

A futballbajnokságokkal kapcsolatban úgy tájékoztattak, hogy a szövetségek szabadon dönthetnek, újraindítják-e bajnokságaikat, azonban a biztonsági szabályokat szem előtt kell tartani.

A tömegsport kapcsán megjelent kormányrendelet szerint szabadon lehet sportolni, erre a másfél-két hónapos elzártság miatt, az egészség védelem okán szükség is van.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy miközben a kórházakra nagy teher hárul a védekezésben, egyes médiumok tömegesen fordultak bizonyos egészségügyi intézményekhez nagy számú közérdekű adatkéréssel. A védekezéssel kapcsolatban másodlagos, hogy a kórházak tudnak-e ilyen helyzetben, ilyen leterheltség mellett adatot szolgáltatni. A közérdekű adatigénylések megválaszolása határidejének kitolására tehát emiatt volt szükség.

A gyerektáborok kapcsán a kormány felkérte Novák Katalint, hogy járja körül a kérdést, hogy azok tömegrendezvénynek számítanak-e, ezzel kapcsolatban jövő héten dönthet a kabinet

– mondta kérdésre válaszolva a miniszter.

A hagyatéki eljárásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy jelenleg az örökösök távollétében is le lehet zárni azokat, de ha túl leszünk a kijárási korlátozásokon, akkor közjegyzői kamarával egyeztetve alakítanak az új szabályokon. A kormány nem tervez új döntést hozni az adókedvezményben részesülők körének kibővítéséről, ha mégis, akkor időben szólnak – mondta kérdésre válaszolva a miniszter, hozzátéve, hogy úgy próbálták meg kiválasztani az kedvezményben részesülők körét, hogy a leginkább érintettek kapjanak kedvezményt.

Paks II-vel kapcsolatban Gulyás Gergely kiemelte: „Süli miniszter úr határozta meg az elvonások mértékét” a projekt esetében, ugyanis az atomerőműblokkok építési projektjétől is vontak el forrásokat, amelyeket a védekezésre és a gazdaság újraindítására fordítottak. Ebben az esetben az volt a szempont, hogy olyan forrásokat csoportosítsanak át, amelyek miatt időben nem húzódik el a beruházás.

Az isztambuli egyezmény kapcsán a miniszter kiemelte:

minden olyan kezdeményezéssel egyetért a kormány, amely a nők testi és lelki épségét garantálja,

ám a magyar jogrendben ezek az intézkedések megtalálhatók és egyes esetekben szigorúbbak is, mint ahogy az az isztambuli egyezményben van lefektetve.

A dokumentum bizonyos részeivel, így a genderkérdésben képviselt álláspontjával, valamint a bevándorlás kérdésében a kormánynak markánsan eltér az álláspontja,

emiatt nem támogatják annak ratifikációját.

A tömeges tesztelés hiányára vonatkozó kritikát azzal utasította el, hogy az elmúlt napon hatezer tesztet végeztek, ezek mellett pedig folyik az orvosi egyetemek országos tesztelési programja.

– A napokban el fogjuk érni a százezres tesztszámot

– jelentette ki Gulyás Gergely.

További sajtókérdésre a miniszter leszögezte, hogy a Debrecenben épülő BMW-gyár esetében Szijjártó Péter fog tárgyalni a cég vezetőivel, ám eddig nem érkezett olyan információ, amely alapján arra lehet következtetni, hogy elmarad a beruházás. A magyar gazdaságra a BMW-gyár egyébként csak 2023-ban vagy 2024-ben tudna érdemi hatást gyakorolni, hiszen a tervek szerint akkortól indul a termelés.

A járvány elleni védekezéshez felhasznált pénzeszközök kapcsán a Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett: a kormány a büdzsé módosításával létrehozta a járvány elleni védekezéshez szükséges alapot, valamint a gazdaság újraindításához szükséges alapot és emellett egy EU-s alapot is. Ez utóbbiba plusz pénz nem érkezett, egyenlege nulla forint, ám az EU azt lehetővé tette, hogy bizonyos támogatásokat másként és korábban kapjon és használjon fel a magyar állam.

A kórházi ágyak felszabadítása kapcsán a miniszter elmondta, hogy a legnagyobb részben azokat az ágyakat szabadították fel, amelyeket rehabilitációra használtak.

Mint mondta, a jövőben át kell gondolni, helyes-e az, hogy aktív kórházi ágyakon végzik a rehabilitációt, és érdemes lenne több rehabilitációs ágyat létrehozni.

Kérdésre válaszolva kiemelte: az ország pozícióit romboló nemzetközi áskálódás az ellenzék részéről káros és helytelen, ám annak hatásait bőven tudja ellensúlyozni Orbán Viktor miniszterelnök az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsban.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter online sajtótájékoztatót tart 2020. április 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában