Járvány

2020.05.05. 10:58

Operatív Törzs: elektronikusan is ellenőrizhető a házi karantén betartása (videó)

Javuló tendenciáról számolt be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban Müller Cecília az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos közölte, az aktív betegek száma kétezer fő alá csökkent.

A hatósági házi karanténban lévőket mostantól elektronikusan is ellenőrizhetik, az erről szóló jogszabály megjelent a Magyar Közlönyben – jelentette ki Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján a Magyar Nemzet tudósítása szerint. A hatósági házi karanténok száma jelenleg 10 ezer – tette hozzá.

Kiss Róbert azt mondta, tegnap életbe léptek az új szabályok, így a rendőrök több esetben figyelmeztettek olyanokat, akik nem viseltek maszkot tömegközlekedési eszközökön és üzletekben. A kijárási korlátozást továbbra is ellenőrzik – hangsúlyozta.

Az érettségi vizsgák rendben zajlanak a megfelelő óvintézkedések mellett, a védőfelszerelések minden iskolában rendelkezésre állnak – tájékoztatott az alezredes.

Müller Cecília országos tisztifőorvos javuló tendenciáról számolt be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Ma reggeli adatok szerint 3065 fő azonosított koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván. Sajnos újabb 12, idős, több más betegségtől is szenvedő beteg elhunyt, ezzel 363 főre emelkedett a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma. A tisztifőorvos asszony részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak.

Müller Cecília hangsúlyozta,

az aktív fertőzöttek száma 2000 fő alá csökkent, 1993 jelenleg is aktív, azaz nem gyógyult vírushordozót tartanak nyilván.

Örvendetes, hogy 709-en felgyógyultak, és csökken az új fertőzések száma. Az összes fertőzött ember 63 százalékát Budapesten, illetve Pest megyében azonosították.

Összesen 982 főt kezelnek kórházban, közülük 55-en lélegeztetőgépre szorulnak.

A statisztikáról a tisztifőorvos asszony elmondta, hogy bár számokról van szó, de emberek vannak mögöttük. Örvendetes, hogy a jelek szerint a statisztikai és matematikai modellezések helyesen jelezték előre a járvány alakulását.

Az Operatív Törzs tájékoztatóját itt tudja megtekinteni:

Május 4-én megkezdődött az egészségügyi ellátások újranyitása, ám tömegesen jelentek meg a rendeléseken az emberek, ami megengedhetetlen.

Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy csak az előjegyzés időpontjában jelenjen meg az orvosnál. Hozzátette, a soron kívüli sürgősségi ellátások, ahogy eddig is, úgy mostantól is folyamatosan elérhetők. Az alapellátás szintjén minden szolgáltatás megkezdte a tevékenységét, a háziorvosi, házi gyermekorvosi, védőnői és fogászati, az egynapos ellátások, a rehabilitációs és a transzplantációs ellátások is – sorolta a tisztifőorvos. A szakmai kollégiumok meghatározták, melyek a magas kockázatú beavatkozások, amelyeknél a vírus terjedhet, ezeknél szűrővizsgálatokat kell végezni.

Így mehetünk fogorvoshoz

A fogászati ellátásnál is elengedhetetlen a bejelentkezés, már ekkor kikérdezik a pácienst, majd fontos, hogy később a váróterembe maszkkal érkezzenek a betegek – ismertette. Az asszisztens a helyszínen is kérdőívet töltet ki az érkezőkkel, hogy kiszűrjék a gyanús eseteket, utóbbiaknál koronavírustesztet is kell végeztetni, a háziorvossal történő előzetes egyeztetés alapján. Gyanús esetben csak sürgősségi ellátás történhet, más nem, és a fogpótlások későbbre sorolódnak, mint az akut ellátások – tette hozzá.

Müller Cecília elmondta:

a tesztelés a közfinanszírozott ellátásban térítésmentes, az állampolgárnak nem kell fizetnie a laborvizsgálatért.

Magánellátásban az egészségügyi szolgáltató dönti el, hogy szükséges-e a labor, és ha igen, ki viselje a költséget.

Nem a büntetés a cél

Újságírói kérdésre a tisztifőorvos leszögezte,

a szórakozóhelyek csak szabadtéren – kerthelyiségekben, teraszokon – nyithattak ki ismét, és csak vidéken.

A pincéreket jogszabály nem kötelezi védőkesztyű és arcmaszk viselésére – jegyezte meg.

Kiss Róbert alezredes hozzátette:

a másfél méteres védőtávolságot asztaltársaságonként be kell tartani.

A rendőrség ellenőrzi az előírások betartását, ám nem céljuk a büntetés, hanem a járványszabályok betartatása. Szabályszegés esetén elsősorban figyelmeztetnek, a helyszíni bírság 5-100 ezer forint, szabálysértési eljárás esetében 5-500 ezer forint.

Sikeres a vérplazma-terápia

Müller Cecília azt mondta, folyamatosan figyelik, hogy az átlagos halálozási számhoz képest van-e többlethalálozás Magyarországon. Az adatokat folyamatosan elemzik és összehasonlíthatóvá teszik az országok között, korcsoportok szerint is.

A jó hír, hogy Magyarországon nem lehetett kimutatni többlethalálozást, vagyis a járvány idején sem tér el a szám a sokévi átlagtól

– fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva a tisztifőorvos azt mondta,

a vérplazma-terápia nagyon ígéretes kezelési mód, eddig mindkét beteg, aki megkapta, látványosan javul,

már az ágyból is ki tudtak kelni.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs tájékoztatójának fenti videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában