kabul

2020.05.25. 20:25

Az afgán kormány további mintegy száz tálib foglyot engedett szabadon

Dzsavíd Fajszál tájékoztatása szerint a rabokat a bagrami börtönből engedték szabadon.

Az afgán kormány mintegy száz újabb tálib foglyot engedett szabadon válaszul a radikális iszlamista mozgalom által bejelentett háromnapos tűzszünetre – jelentette be hétfőn a kabuli nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

Dzsavíd Fajszál tájékoztatása szerint a rabokat a bagrami börtönből engedték szabadon.

A tálibok váratlanul háromnapos fegyvernyugvást hirdetettek szombaton a ramadán (iszlám böjti hónap) végét jelző íd al-fitr ünnep alkalmából. Asraf Gáni afgán elnök válaszul bejelentette, hogy a hadsereg is leállítja a lázadók elleni műveleteit.

Gáni ezen felül vasárnap közölte azt is, hogy a jószándék gesztusaként elenged kétezer tálib foglyot, és jelezte, kész a béketárgyalások haladéktalan megindítására.

Az Egyesült Államok február 29-én megállapodást írt alá a kabuli vezetés megdöntésére törekvő tálibokkal, ami előirányozza a nemzetközi békefenntartó erők fokozatos kivonását. A megállapodásnak nem részese a kabuli kormány, miután a tálibok elutasítják a közvetlen tárgyalásokat vele.

A megállapodás fogolycserét irányoz elő, és szándéka szerint egyengeti az utat a béketárgyalások felé.

Az egyezmény értelmében Kabulnak 5000 tálib foglyot, a táliboknak pedig 1000 afgán katonát és kormányzati alkalmazottat kellett volna elengedniük.

Az afgán kormány eddig csaknem ezer szélsőségest, míg a tálibok az afgán biztonsági erők mintegy 300 tagját engedték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában