Ostrom alatt áll Európa

2020.03.03. 16:08

Ursula von der Leyen: az EU minden támogatást megad Görögországnak

Az Európai Unió minden szükséges támogatást meg fog adni Görögországnak a migrációs válság kezeléséhez, és csalódottak lesznek, akik éket próbálnak verni a közösség tagjai közé – jelentette ki kedden az Európai Bizottság elnöke.

Oresztiada, 2020. mrcius 3. Ursula von der Leyen, az Eurpai Bizottsg elnke (k), Charles Michel, az Eurpai Tancs elnke (k, jobbra) s Kirikosz Micotkisz grg miniszterelnk (j4) tjkozdik a Grgorszgra nehezed migrcis helyzetrl a trk hatr kzelben lev grgorszgi Oresztiadban 2020. mrcius 3-n. A trk kormny februr 28-n kzlte, hogy nem tudja tovbb feltartztatni az Eurpai Uniba igyekv migrnsokat, s megnyitja a hatrokat elttk. MTI/AP/Dimitrisz Papamicosz

Forrás: MTI/AP

Fotó: Dimitrisz Papamicosz

Ursula von der Leyen a görög-török határnál tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a huszonhetek meg fogják őrizni az egységüket.

Athén a helyzetre tekintettel akár 700 millió eurónyi támogatásban is részesülhet,

az EU part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex) pedig hét további hajót, két helikoptert, egy repülőgépet, illetve száz újabb határőrt fog a helyszínre vezényelni – közölte.

„Elsődleges prioritásunk a rend fenntartásának biztosítása a görög határon, amely egyben az Európai Unió külső határa is”

- fogalmazott.

A brüsszeli testület elnöke továbbá rámutatott, hogy Törökország nem ellenség, mindazonáltal a bevándorlókat nem szabadna eszközként felhasználni bizonyos célok elérésére.

Hozzátette, rendkívül sajnálja azokat az embereket, akiket hamis ígéretekkel ebbe a kétségbeejtő helyzetbe juttattak.

Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő a Törökországgal határos Evrosz megye székhelyén fogadta Ursula von der Leyent, valamint Charles Michelt, az Európai Tanács, illetve David Sassolit, az Európai Parlament elnökét.

Michel az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény tiszteletben tartására szólította fel Ankarát, és egyebek mellett hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja az EU külső határainak védelmét.

Micotákisz kijelentette, hogy Törökország mindenki számára nyilvánvaló módon megsértette a 2016-ban megkötött megállapodást azzal, hogy módszeresen migránsok és menekültek tízezreinek segített eljutni a görög határhoz.

A görög kormányfő ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a jelenlegi válság ébresztőként fog szolgálni Európa számára a felelősségvállalás szükségességét illetően.

Ezt megelőzően a miniszterelnök arról számolt be, hogy a görög hatóságok az utóbbi napokban mintegy 24 ezer tiltott határátlépési kísérletet hiúsítottak meg, és több tucat embert őrizetbe vettek.

Von der Leyen és Michel később találkozott Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel is, akivel egy helikopterrel elrepültek a 259 kilométeres és teljes hosszában kerítéssel védett bolgár-török határ egy szakasza felett.

Boriszov közölte: gyors megoldásban reménykedik, hogy meg tudják előzni egy újabb migrációs válság kialakulását.

Abban állapodtunk meg, hogy folytatni fogjuk a munkát a jószomszédi viszony, a kölcsönös megértés, a térségbeli konfliktus rendezése érdekében

mondta.

A Frontex támogatást nyújt Görögországnak Törökországgal közös határszakaszán jelentkező helyzet kezelésében

Az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) az európai szolidaritás szellemében teljes mértékben támogatja Görögországot az Európai Unió külső határának számító, Törökországgal közös határszakaszán jelentkező rendkívüli helyzet kezelésében – közölte az uniós ügynökség igazgatótanácsának rendkívüli ülését követően kedden.

Nyilatkozatában a Frontex bejelentette, hogy válaszul az egyre súlyosbodó migrációs nyomásra Athén kérése alapján gyorsreagálású határmenti beavatkozást végez. Ezzel összefüggésben az uniós tagállamok megerősítették, hogy a kötelező hozzájárulásukat azonnal teljesítik, egyebek mellett technikai felszerelések biztosításával – tájékoztattak.

Aláhúzták, az uniós ügynökség készen áll arra, hogy Görögországnak nyújtott támogatását kiterjessze mandátumán belül más operatív területekre, vagy más típusú segítségnyújtásra is. Elmondták továbbá, hogy a görög és a bolgár hatóságokkal közösen folyamatosan értékelik a helyzet alakulása okán jelentkező igényeket.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (k), Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (k, jobbra) és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök (j4) tájékozódik a Görögországra nehezedő migrációs helyzetről a török határ közelében levő görögországi Oresztiadában 2020. március 3-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában