Járvány

2020.03.23. 20:53

Tovább csökkent az új fertőzöttek és halottak száma Olaszországban

Ismét kevesebben, de így is hatszázketten haltak meg Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban az elmúlt 24 órában, és ezzel 6078-ra emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma – közölte hétfő esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén csökkent, de így is 3780 új beteget regisztráltak.

A halottak száma az utóbbi három napban folyamatosan csökkent: szombaton 793-an, vasárnap 651-en haltak meg.

Csökkent az újonnan diagnosztizált betegek száma is, a szombati 4821 és a vasárnapi 3957 után. Kevesebb mint 26 ezren vannak kórházban, több mint háromezren intenzív osztályon.

A gyógyultak száma 7423-ra emelkedett.

A halottakat és gyógyultakat is számolva az összes beteg száma elérte a 63 ezer 919-t.

Silvio Brusaferro a Közegészségügyi Hivatal (Iss) vezetője úgy kommentálta a számokat, hogy a jelenlegi enyhe, de szemmel látható csökkenés még nem elegendő ahhoz, hogy trendről lehessen beszélni. Még túl korai mondta. Kifejtette, hogy a mostani adatok a két héte szigorított óvintézkedések előtti helyzet eredményei, ezért még várni kell hosszabb távú következtetésekig. Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője megjegyezte, a számok a rendkívüli intézkedéseket elsőként bevezetett Lombardia adatai miatt csökkennek, meg kell nézni, mi történik a következő időszakban Olaszország többi részén. Úgy vélte, hogy eddig sikerült fékezni a járvány terjedését déli irányban.

Az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) bejelentette, hogy

keddtől megkezdik a Japánban használt, Avigan névvel forgalmazott influenza-vakcina kísérleti alkalmazását.

A gócpont Lombardiában az új betegek száma 1991-gyel emelkedett, az egy nappal korábbi 1991-hez és a szombati 3251-hez képest. A halottak száma 320-szal emelkedett, a korábbi 361-hez képest.

Giulio Gallera jóléti tanácsos kijelentette, az adatok fényt csillantanak fel az alagút végén. Hangsúlyozta, hogy ez azonban nem jelenti az óvintézkedések enyhítését. Ellenkezőleg, most kell igazán ellenőrzés alatt tartani a járványhelyzetet, nehogy a számok ismét emelkedjenek hangoztatta.

A Lombardiában diagnosztizált több mint 28 ezer fertőzöttből több mint 9 ezren igényelnek kórházi kezelést, és több mint 1300-an vannak intenzív osztályon, vagyis kétszer annyian mint a járvány olaszországi terjedése előtt megszokott volt.

Elhagyta a kórházat az első számú betegként ismert, 38 éves Mattia, aki elsőként jelentkezett az ezt követően február 23-án vesztegzár alá helyezett Codogno kórházában. A férfi 18 napig feküdt intenzív osztályon.

A venetói tartomány vezető Luca Zaia bejelentette, az öt milliós régióban eddig végzett 57 ezer koronavírus-teszt után mostantól naponta további 13 ezer tesztet végeznek. Ezeket a tartomány maga finanszírozza. Lombardia is tömeges tesztelést akar indítani saját 10 milliós lakosságán a pozitívak kiszűrésére.

Az Iss adatai szerint több mint 4800 egészségügyi dolgozó betegedett meg, ami a kínai adat kétszerese. A beteg orvosok, ápolók közül tizennyolcan veszítették életüket.

Az olasz polgári légiforgalmi hatóság (Enac) engedélyezte a személyek mozgását ellenőrző drónok használatát a városok területén.

A szigorú mozgáskorlátozások ellenére továbbra sem sikerült leállítani az északról délra tartó olaszokat: a déli tartományok lezárták határaikat, és amennyire tudják egyenként ellenőrzik a belépőket.

A szakszervezetek szerdára országos sztrájkot hirdettek meg, mivel a nem létfontosságú termelés és szolgáltatások leállítása után, adataik szerint továbbra is 800 ezer vállalat, gyár, üzem működik, vagyis az összes 39,9 százaléka. Lombardiában 155 ezer egységről van szó, 2,1 millió dolgozóval.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában