újdelhi

2020.03.20. 13:39

Hét évvel a bűntény után kivégezték a diáklányt megerőszakoló férfiakat

A 23 éves orvostanhallgatót 2012 decemberében támadta meg a hat férfi.

Hét évvel a bűntény után pénteken kivégezték Indiában azt a négy férfit, aki megerőszakolt, majd kidobott a buszból egy újdelhi diáklányt. A nő később belehalt sérüléseibe; az eset példátlan közfelháborodást okozott az ázsiai országban és világszerte.

A híradások szerint a halálos ítéleteket helyi idő szerint hajnalban hajtották végre egy újdelhi börtönben néhány órával azt követően, hogy a legfelsőbb bíróság a tettesek utolsó kegyelmi kérvényét is elutasította. Az elítélteket felakasztották.

A 23 éves diáklányt, orvostanhallgatót 2012 decemberében hat férfi megerőszakolta és összeverte egy buszon. A bántalmazás után kidobták őt és a barátját a mozgó járműből. A diáklány két héttel később belehalt sérüléseibe. A nyomozó hatóságok néhány hónapra rá kerítették kézre a tetteseket.

Az eset Indiában és világszerte hatalmas felzúdulást keltett. Ezrek vonultak Újdelhiben utcára, hogy tiltakozzanak a szexuális erőszakcselekmények elharapódzása és a rendvédelmi szervek tétlensége miatt. A demonstrálók összecsaptak a rendőrökkel, az erőszakos tüntetések napokra megbénították a főváros életét. A hatalmas közfelháborodás hatására a hatalom súlyosbította a nemi erőszakért kiróható büntetést, és halálos ítéletet határozott meg a halálos kimenetelű szexuális bűncselekményekért, azzal, hogy az ilyen eseteket sürgősséggel kell tárgyalniuk a bíróságoknak.

A csoportos nemi erőszak egyik elkövetője később öngyilkos lett, míg egy másik enyhébb büntetést kapott társainál, mert kiskorú volt a bűncselekmény idején.

Az indiai legfelsőbb bíróság január közepén rendelte el a halálos ítéletek végrehajtását. Az elkövetők ügyvédjei egymás után nyújtottak be újabb és újabb kegyelmi kérvényeket, akadályozva a döntések végrehajtását, miközben különféle társadalmi csoportok, nők jogait védő szervezetek erélyesen követelték az azonnali végrehajtást.

Indiában 2004 óta most hajtottak végre negyedszer kivégzést. Három embert terrorizmus, egyet pedig nemi erőszak és gyilkosság miatt végeztek ki. Az indiai bíróságok gyakran hoznak halálos ítéleteket, de azokat ritkán hajtják végre.

Az EU ismét elítélte az indiai diáklány megerőszakolását, de a tetteseken végrehajtott halálbüntetést is

A brüsszeli nyilatkozat szerint az Európai Unió határozottan elítéli a diáklány ellen elkövetett súlyos bűncselekményt, és együttérzését fejezi ki az áldozat családjának. Az elkövetőket felelősségre kell vonni tetteikért, és megfelelő büntetést kell kiszabni rájuk – szögezték le.

Az uniós szolgálat nyilatkozatában ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy az unió minden körülmények között egyértelműen ellenzi a halálbüntetés alkalmazását.

„Ez egy kegyetlen és embertelen büntetési forma, amelynek nincs visszatartó ereje, azonban az emberi méltóság és tisztesség elfogadhatatlan megtagadását jelenti” – fogalmaztak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában