Járvány

2020.02.06. 19:56

Meghalt a kínai orvos, aki az elsők között figyelmeztetett a járványra

Álhírterjesztéssel vádolták meg a hatóságok.

Hongkong, 2020. február 7. Li Ven-liang kínai orvosról emlékeznek meg Hongkongban 2020. február 7-én, miután az új koronavírus járványának veszélyére az elsõk között figyelmeztetõ vuhani doktor belehalt a vírus elõidézte betegségbe. Li december 30-án küldött figyelmeztetést kollégáinak a járványveszélyrõl, de a rendõrség elhallgattatta. Kínában 636-ra emelkedett a vírus okozta beteség halálos áldozatainak száma, a legtöbben Vuhanban, a járvány gócpontjában és tartományában, Hupejben hunytak el. MTI/EPA/Jerome Favre

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jerome Favre

Belehalt az új koronavírus okozta betegségbe csütörtökön az a kínai orvos, aki az elsők között próbálta meg felhívni a figyelmet a járvány veszélyére – jelentette a kínai sajtó.

A 34 éves Li Ven-liang, aki a közép-kínai Vuhani Központi Kórház szemészeti osztályán dolgozott, december 30-án küldött figyelmeztetést kollégáinak a járvány veszélyéről,

miután hét olyan fertőzéses esettel találkozott, amelyeket akkori megítélése alapján a szintén a koronavírusok családjába tartozó SARS vírus okozhatott.

Kollégáinak ekkor egy internetes csoportos beszélgetésben küldte szét az üzenetét az esetekről, és azt tanácsolta nekik, hogy viseljenek védőfelszerelést a fertőzés elkerülése érdekében.

Néhány nappal később beidézték a rendőrségre, ahol aláírattak vele egy dokumentumot, miszerint „hamis állításaival súlyosan megzavarta a társadalmi rendet”.

Az orvossal együtt nyolc másik embert is előállítottak ugyanekkor „álhírek terjesztése” miatt.

Li a történteket a kínai Twitterként ismert Weibo mikroblogon tette közzé január végén, egy fényképpel együtt, amelyen kórházi ágyban látható, arcán a lélegzését segítő maszkkal. Az orvos bejegyzésében azt is leírta, hogy

január 10-én köhögni kezdett, majd egy nappal később belázasodott, és két napra rá kórházba került. A fertőzést január 30-án diagnosztizálták nála.

Halálának híre futótűzként terjedt el a kínai közösségi médiában, ahol az emberek együttérzésüket és hálájukat fejezték ki az orvos iránt.

A kínai kormányzat korábban elismerte, hogy az új koronavírus terjedésének kezelésében történtek hiányosságok, illetve nem megfelelően reagáltak a járványra. A Vuhanból kiinduló, új koronavírus-járvány eddig több mint 28 ezer embert fertőzött meg és 566 ember halálát okozta világszerte, ugyanakkor legsúlyosabban továbbra is Kínát, és azon belül is Hupej tartományt érinti.

Tovább emelkedett a fertőzöttek száma Németországban

Eközben nőtt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, csütörtökön egy nő szervezetében mutatták ki a kórokozót, amelyet így országszerte már tizenhárom fő hordoz bizonyítottan. A helyi egészségügyi minisztérium közleménye szerint az érintett nő annak a családnak a tagja, amelyben az édesapánál és két gyereknél is kimutatták a vírust. Az apa a Webasto nevű autóipari beszállító cég munkatársa. A bajorországi esetek így kivétel nélkül összefüggésben állnak az első fertőzéssel, amely egy továbbképzésén történt január 21-én a Webasto központjában, a München melletti Stockdorfban. Valamennyi fertőzöttet kórházban, elkülönítve, megfigyelés alatt tartják, állapotuk stabil.

Borítókép: Li Ven-liang kínai orvosról emlékeznek meg Hongkongban 2020. február 7-én, miután az új koronavírus járványának veszélyére az elsők között figyelmeztető vuhani doktor belehalt a vírus előidézte betegségbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában