Központi programok

2020.02.24. 10:25

A kommunizmus áldozataira emlékezünk hétfőn és kedden

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója mond majd beszédet a kommunizmus áldozatai emléknapjának központi rendezvényén.

Az emléknap alkalmából sok helyen már hétfőn megemlékezést tartanak. Budapesten, a Honvéd téri Gulág-emlékműnél a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány tart megemlékezést. Köszöntőt mond Pintér Jolán, az alapítvány elnöke; emlékező beszédet mond Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára.

A budapesti Terror Háza Múzeumban hétfőn egész nap rendkívüli történelemóra és csoportos tárlatvezetés lesz középiskolai csoportoknak.

Kedden, az emléknapon ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum, ahol a Hősök falánál egész nap protokollmentes gyertyagyújtással várják a megemlékezőket.

A Magyar Nemzeti Múzeumban délelőtt a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány konferenciát tart Kényszerű rabság, kettétört sorsok, jelöletlen sírok – a gulágkutatás fehér foltjai – címmel. Köszöntőt mond Pintér Jolán; megnyitóbeszédet mond Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára és Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

A kormány honlapján közzétett program szerint kedden délelőtt filmvetítést és kerekasztal-beszélgetést tartanak az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Szétszakadt Magyarország című film után A gulyáskommunizmus valódi arca és a rendszerváltás kisiklatása címmel kezdődik pódiumbeszélgetés. Délután kezdődik az emlékprogram szintén az Urániában: beszédet mond a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, annak emlékére, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában