Iráni-amerikai viszály

2020.01.13. 16:57

Irán pert indít Trump ellen Szulejmáni megölése miatt

A teheráni vezetés nemzetközi pert készül indítani az amerikai elnök ellen az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységét vezető tábornok egy héttel ezelőtti likvidálása miatt.

A per indítását hétfőn Ibrahim Raiszi, az iráni legfelsőbb bíróság elnöke jelentette be.

„A törvénysértést ki kell vizsgálni. Az Egyesült Államok elnökét pedig fővádlotti minőségben kell beidézni” – idézte Raiszit a Fársz helyi hírügynökség.

„Mindezt nem hagyjuk annyiban, a nemzetközi porondon kell felelősségre vonni őt” – hangoztatta az iráni igazságszolgáltatás vezetője.

Raiszi szerint a nemzetközi felelősségre vonás kérdésben az iráni legfelsőbb bíróság mellett működő emberi jogi tanácsnak és a külügyminisztériumnak kell meghoznia a döntést.

„Szulejmáni megölése minden lehetséges törvényt megsértett, mert a terrorellenes harcnak és az üldözöttek támogatóinak a szimbóluma volt” – emelte ki Raiszi.

A legfelsőbb bíróság elnöke ugyanakkor nem szólt arról, hogy az iszlám köztársaság pontosan melyik nemzetközi intézmény előtt akar panaszt emelni az ügyben.

Szulejmánit január 3-án Donald Trump amerikai elnök utasítására ölték meg az iraki főváros közelében egy dróncsapással.

A tábornok volt a gárda legfontosabb és legismertebb parancsnoka mind belföldön, mind a nemzetközi porondon, és nagyon közel állt Ali Hamenei ajatollahhoz, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjéhez. A múlt hét elején Irán megtorlásul rakétatámadást hajtott végre két olyan iraki támaszpont ellen, amelyen amerikai katonák vannak, vasárnap pedig tüzérségi lövedékek csapódtak be egy légibázisra, amelyen korábban amerikai katonák szolgáltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában