terrorizmus

2019.12.18. 18:15

Halászfalut támadott meg a Boko Haram Csádban

A dzsihadista szervezet egyre több támadást intéz az utóbbi időben a Csád-tó többi országa, Niger, Nigéria és Kamerun ellen.

Legalább tizennégy ember meghalt Csád nyugati részén, amikor a Boko Haram feltételezett fegyveresei rátámadtak egy halászfalura. A dzsihadista szervezet egyre több támadást intéz az utóbbi időben a Csád-tó többi országa, Niger, Nigéria és Kamerun ellen.

A kis szigetekkel és mocsarakkal tűzdelt kiterjedt, katonailag nehezen ellenőrizhető vízfelület a Boko Haram – mindenekelőtt az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakozott szárnya, a Nyugat-afrikai Iszlám Szervezet (ISWAP) – búvóhelye, ahol a kiképző táborai is találhatók. A térségben a csádi, a kameruni, a nigériai, a nigeri és a benini hadsereg egységeiből álló nemzetközi erő járőrözik.

„Tegnap (kedden) halászokra támadtak Kaiga falu közelében, 14 ember meghalt, 5 megsebesült, 13 embernek nyoma veszett, nem tudni, hogy őket elrabolták-e a támadók” – közölte szerdán telefonon Imouya Souabebe, Kaya megye államigazgatási vezetője.

Kaiga Kaya megyében, a nigériai határtól mintegy 60 kilométerre fekszik.

A Boko Haram lázadó szervezet Nigériában szerveződött meg, ahol a hadsereg és a dzsihadista csoportok közötti konfliktusnak 2009 óta legalább 35 ezer halottja van.

A szervezet, amelynek a neve haussza nyelven, Észak-Nigéria legelterjedtebb nyelvén annyit tesz, hogy „a nyugati oktatás bűn”, kiterjesztette erőszakcselekményeit a szomszédos Nigerre, Csádra és Kamerunra is, ahol helyi lakosokat toborzott. A Csád-tó térségében, amely 40 év alatt vízfelülete 90 százalékát veszítette el, az ISWAP-nak mintegy 3000 harcosa tartózkodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában