Jogerős

2019.11.18. 19:00

Kiengedik a börtönből az ukrán hajóskapitányt

A Fővárosi Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését Jurij C. ügyében, a Viking Sigyn kapitánya bűnügyi felügyelet alá került.

Budapest, 2019. július 31. Elvezetik a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát a tárgyalóterembõl bírósági tárgyalása után a Budai Központi Kerületi Bíróságon 2019. július 31-én. A bíróság ismét elrendelte a dunai hajóbaleset ügyében a szállodahajó meggyanúsított ukrán kapitányának letartóztatását. Május 29-én a Hableány sétahajó a Margit híd közelében összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval és elsüllyedt. A sétahajón harmincöten utaztak, harminchárom dél-koreai és a kéttagú magyar személyzet. Hét dél-koreait sikerült kimenteni a Dunából, a többiek meghaltak.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Jogerőssé vált Jurij C. letartóztatásának megszüntetése – erősítette meg a PestiSrácok.hu információit Szabó Tamás József, a törvényszék szóvivője.

A Viking Sigyn kapitánya bűnügyi felügyelet alá került, még ma szabadulhat a börtönből.

A Fővárosi Törvényszék szerint az ügyben a nyomozás befejeződött, a bizonyítékok összegyűjtése megtörtént, a szükséges bizonyítási cselekményeket a nyomozó hatóság elvégezte, hamarosan vádemelés történhet, így a bizonyítás befolyásolásának reális lehetősége már nem áll fenn.

„Ezen különös ok vizsgálata körében alappal utalt a kerületi bíróság arra is, hogy – a korábban hivatkozott elsődleges szaktanácsadói véleménnyel ellentétben – a gyanúsított nem semmisített meg elektronikus adatokat, így nem törekedett a bizonyítás megnehezítésére.

Helyesen állapította meg az elsőfokú bíróság azt is, hogy

a gyanúsított vonatkozásában továbbra is fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, azonban a fenti körülményekre figyelemmel a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a terhelt esetében bűnügyi felügyelet alkalmazásával is biztosíthatók.

A bűnügyi felügyeletet a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszközzel kell ellenőrizni. A gyanúsított a számára kijelölt lakást engedély nélkül nem hagyhatja el” – írta a másodfokon eljáró törvényszék.

A PestiSrácok cikke itt olvasható.

Borítókép: a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya a bírósági tárgyalása után a Budai Központi Kerületi Bíróságon 2019. július 31-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában