abszurdnak minősítették

2019.11.25. 21:35

Irán elutasította a börtönből kiengedett amerikai újságíró kártérítési igényét

Egy washingtoni szövetségi bíróság a múlt héten 180 millió dolláros kártérítésre ítélte Teheránt az újságíró bebörtönzése miatt.

Irán elutasította és abszurdnak minősítette hétfőn Jason Rezaian amerikai újságíró kártérítési igényét.

„Börtönben tarthattuk volna ezt a személyt a biztonság megsértése miatt, de szívességet tettünk neki, és kegyelemben részesítettük” – fogalmazott hétfőn Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő.

„Ennélfogva mind Rezaian kártérítési kérelme, mind az amerikai bíróság ítélete abszurd, és Irán el is utasítja” – idézte őt a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség.

Az iráni gyökerű, de Kaliforniában született Jason Rezaiant, a The Washington Post című lap újságíróját 2014 nyarán kémkedés gyanújával tartóztatták le feleségével együtt Teheránban. Feleségét két hónap múltán szabadon bocsátották, de őt 2015-ben zárt ajtók mögötti tárgyalás után kémkedés és az iráni rendszer elleni propaganda vádjával börtönbüntetésre ítélték. A büntetés időtartamát nem hozták nyilvánosságra.

Rezaiant 544 napig tartották fogva, majd 2016 januárjában fogolycsere eredményeként szabadon bocsátották. Ő és három másik amerikai állampolgár elhagyhatta az iráni börtönt, cserébe Washington szabadon bocsátott hét iráni állampolgárt, akit az Egyesült Államokban fogtak perbe.

Döntése meghozatalakor a washingtoni szövetségi bíróság bírája, Richard Leon emlékeztetett rá, hogy Rezaiant akkor tartóztatták le, amikor Irán beleegyezett, hogy újraindítsák az atomprogramjáról folytatott – végül 2015 nyarán eredményesen lezárt – nemzetközi tárgyalásokat.

„Irán azért tartóztatta le és tartotta fogva őt, hogy ezzel is nyomást gyakorolhasson az Egyesült Államokra” – fogalmazott indoklásában Leon bíró, megjegyezve, hogy „szégyenletes dolog börtönbe vetni és megkínozni egy embert” csak azért, hogy ezzel nyomást gyakorolhassanak egy tárgyaláson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában