súlyos időszak

2019.09.30. 19:09

A görög kormány 2020 végéig 10 ezer bevándorlót akar visszaküldeni Törökországba

Mintegy tízezer bevándorlót és menekültet akar visszaküldeni Törökországba a görög kormány 2020 végéig.

Ezt az egyik Leszbosz szigeti menekülttáborban kitört, halálos kimenetelű tűz és zavargások után jelentette be sürgősséggel összehívott ülése után a görög kabinet hétfőn.

Míg a Sziriza párt és az Alexisz Ciprasz vezette előző kormány négy és fél éve alatt 1806 embert küldtek vissza, Kiriakosz Micotakisz kormánya tízezerre akarja növelni a visszaküldött bevándorlók számát 2020-ig„ – áll a minisztertanács után kiadott közleményben.

Az Égei-tengeri szigetekre érkezett bevándorlók számának növekedése miatt Görögország az Európai Unió és Törökország között 2016-ban megkötött szerződés óta a ”legsúlyosabb„ bevándorlási időszakát éli, 70 ezer bevándorlóval és menekülttel a területén – közölte hétfőn Leszboszon Lefterisz Oikunomu polgári védelmi miniszterhelyettes.

A kormány által bejelentett intézkedések között van az Égei-tengeri járőrözések erősítése, a bevándorlóknak a kontinensre szállítása, zárt befogadó központok építése a bevándorlók, illetve azok számára, akiknek a menekültügyi kérelmét elutasították, illetve a menekültügy átszervezése – áll a kormány közleményében.

A Brüsszel és Ankara között 2016. március 20-án életbe lépett megállapodás előirányozza a Törökországhoz közeli görög szigetekre (Leszbosz, Híosz, Kósz, Lerósz és Számosz) érkező illegális bevándorlók és a szíriai menekültek – akik számára Törökország biztonságos országnak számít – visszaszállítását török földre.

A megállapodás eredményeképpen a 2015-i és 2016 elejei egymilliós hullámhoz képest csökkent az érkezők a Görögországba és az EU-ba érkező emberek – főleg szíriaik – száma.

A 2016 márciusa óta Görögországba érkezők többsége viszont menedékjogot kért Görögországban, hogy ne küldjék vissza Törökországba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában