feszült helyzet

2019.07.07. 19:37

Sok ország aggódik a felgyorsított iráni atomdúsítás miatt

Kútba eshet a 2015-ös atommegállapodás is.

Iránnak tartania kell magát az atomprogramja korlátozásáról 2015-ben kötött nemzetközi megállapodáshoz – hangsúlyozták a megállapodásban részes európai országok és Kína arra reagálva, hogy Teherán vasárnap bejelentette: a megengedettnél nagyobb fokon dúsít ezután urániumot.

Németországot „rendkívül nyugtalanítja”, hogy Irán a megállapodásban kikötött 3,67 százalékosnál magasabb szinten dúsított urániumot fog előállítani, és nyomatékosan kéri, hogy hagyjon fel a vállalt kötelezettségeinek ellentmondó tevékenységgel – mondta a német külügyminisztérium szóvivője. Németország felvette a kapcsolatot a megállapodás többi európai aláírójával – tette hozzá.

Párizs szerint Teherán megsértette a 2015-ös megállapodást. A francia elnöki hivatal elítélte az iráni lépést, Emmanuel Macron elnök pedig közölte az iráni külügyminiszterrel, hogy július 15-ig megbeszélést szeretne összehozni az érintett felekkel a kérdésről. A vitarendezési eljárást egyelőre nem kezdeményezi, mert az a nemzetközi szankciók visszaállításához vezetne. „Ez jelenleg nincs terítéken” – mondta az elnöki hivatal illetékese.

London szerint egyértelmű, hogy Teherán megszegte a megállapodásban rögzített feltételeket. Az Egyesült Királyság határozottan kitart mellettük, és Iránnak is le kell állítania a vállalt kötelezettségeivel össze nem egyeztethető tevékenységeket – mondta a külügyminisztérium szóvivője.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes szerint Teherán azért szánta el magát a lépésre, mert a megállapodást aláíró európai felek nem tettek eleget vállalt kötelezettségeiknek, elsősorban az iráni kőolajexport lehetőségének biztosítása terén.

Kína részéről még nem hangzott el hivatalos reagálás, de a Hszinhua kínai hírügynökség hírmagyarázatában azt fejtegette, „világos, hogy Washington kezdett el játszani a tűzzel”, amikor 2018-ban Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan felmondta az atomalkut és újból az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat rendelt el.

Orosz részről Mihail Uljanov, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez akkreditált nagykövet a Twitteren azt írta, hogy reményei szerint az urán dúsítottságának új szintje nem haladja meg az öt százalékot. Ez esetben nem fenyeget az atomfegyverek terjedése, hanem csak egy újabb jelzés Teherán részéről, miszerint elvárja a 2015-ös megállapodást illetően az egyensúly helyreállítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában