pályázat

2019.07.29. 14:00

Nő a civil szervezetek adományok utáni normatív támogatása

Az eddigi ötről tíz százalékra emelkedik a civil szervezetek adományok után igényelhető normatív támogatása, amelyre hétfőtől lehet pályázni – jelentette be a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Szalay-Bobrovniczky Vince közölte, idén 200 millió forint az a keretösszeg, amelyre a civil szervezetek pályázhatnak az általuk gyűjtött adományok után, a kérelmeket hétfő 10 órától augusztus 28-án éjfélig lehet beadni.

A normatív támogatás emelésének célja, hogy növekedjen a civilek öngondoskodása, forduljanak minél többször a vállalati, forprofit szférához, és gyűjtsenek onnan támogatásokat.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a kormány civil alapjából, a Nemzeti Együttműködési Alapból (NEA) idén hatmilliárd, jövőre pedig 7,2 milliárd forintot osztanak szét a civil szervezeteknek. Ez az összeg azokból az egy százalékokból tevődik össze, amelyekről az adóbevalláskor nem rendelkeztek az állampolgárok – jegyezte meg.

Elmondta azt is, hogy egyéb – az önkormányzatok, a kormány vagy az Európai Unió által felügyelt – alapokból 2017-ben 284 milliárd forintot kaptak a civil szervezetek.

„Minden egyéb híreszteléssel szemben mindez azt bizonyítja, hogy Magyarországon a civil szféra él és virul, jelenleg is 61 ezer civil szervezet működik, többségük hasznos és fontos munkát végez, közösséget épít, értéket teremt”

– emelte ki Szalay-Bobrovniczky Vince.

Hozzátette ugyanakkor:

vannak olyan „álcivil” szervezetek is, amelyek civilnek álcázott tevékenységgel politikai célokat akarnak elérni,

de a kormány és a törvények világos határokat szabnak nekik, az más kérdés, hogy ezeket a határokat nem tartják be.

Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke mérföldkőnek nevezte a megemelt támogatást a civil szervezetek életében.

Kiemelte, hogy az érdekszövetség az adományokból semmit sem költ működésre, a pénzt teljes mértékben a kitűzött célra fordítja, tavaly például szíriai keresztény gyerekek helybeni nyaraltatására gyűjtöttek össze több mint hatmillió forint. Idén pedig a június végi vihar- és árvízkárosultak javára gyűjtenek szeptember végéig – tette hozzá.

Szőnyi Kinga arra biztatta a civil szervezeteket, hogy törekedjenek az adománygyűjtésre és a pénzt fordítsák jótékony célra;

felhívta a figyelmet arra is, hogy ha valaki nem tagja civil szervezetnek, akkor is lehet aktív támogatója egy jó ügynek az adományozás által.

A civil szervezetek által igényelhető normatív támogatás minimum 10 ezer, maximum 500 ezer forint lehet, az elnyert összeget pedig a szervezet a működési költségeinek fedezésére fordíthatja.

A támogatás önrész nélkül, vissza nem térítendő támogatásként jár, a pályázatokat pedig a beérkezés sorrendjében bírálják el. A kérelmeket az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszeren (EPER) keresztül lehet benyújtani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában