Demokráciahiány Nyugaton

2019.07.26. 16:20

Brit publicista: Európa nem mentheti meg az egész világot

Súlyos tévedés, hogy az Európai Unió közös migrációs politikát akar kialakítani, a tagországoknak jogot kell formálniuk arra, hogy önállóan döntsenek jövőjükről, beleértve a migrációs politikájukat is – mondta a magyar közmédiának csütörtökön Tusnádfürdőn Douglas Murray brit író, politikai kommentátor, a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik meghívottja.

Budapest, 2019. március 22. Douglas Murray brit író beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium migrációs konferenciáján a Várkert Bazárban 2019. március 22-én. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Rámutatott: az EU felelőtlen volt a külső határvédelemmel kapcsolatos politikájában, a tagállamok magukra hagyták Görögországot és Olaszországot, nem osztoztak velük a migrációs terheken. Németország teljesen egyoldalú döntéseket hozott, teljesen figyelmen kívül hagyva más országok, például Magyarország aggodalmát.

A bevándorlásról, identitásról és az iszlám térhódításról szóló, magyarul is megjelent Európa furcsa halála című könyv szerzője szerint a migráció jövőjüket befolyásoló kihívásokkal állítja szembe az európai országokat. Úgy véli: az EU tagállamainak óvatosnak kell lenniük az országukba érkezőkkel kapcsolatban.

Az angol publicista szerint

nincs egységes európai jövő, a tagországok jövője azon múlik majd, hogy a kormányaik milyen döntéseket hoznak.

Rámutatott: egy vakmerő, tömeges bevándorlást lehetővé tevő politika problémákat okoz a társadalomnak.

A migrációról nyíltan kellene beszélni, márpedig arról az utóbbi évtizedekben nem folyt őszinte vita Európában

- tette hozzá.

Murray szerint az európai országok jövője gyökeresen különbözhet egymástól annak függvényében, milyen kormányuk van és az milyen döntéseket hoz. Úgy vélte: eltérő jövő vár Dániára és Svédországra, mint ahogy Franciaország és Magyarország jövője is különbözni fog, mert kormányaik különböző döntéseket hoznak.

A publicista úgy véli,

Európának nem kell „szívtelennek” lennie, nem kell teljesen bezárkóznia, de tudomásul kell vennie, hogy nem mentheti meg az egész világot azáltal, hogy meghív mindenkit a kontinensre.

Hozzátette: Nyugaton hatalmas demokráciahiányt tapasztal ebben a kérdésben. Mint mondta: ott is félnek a migrációtól, de ezt a közbeszéd igyekszik elhallgatni.

Rámutatott: a migrációt ellenző kelet-közép-európai országok kormányai kétségtelenül választói felhatalmazással rendelkeznek, és ha ezek a kormányok azt teszik, amit a választóik kérnek tőlük, akkor nem mondhatják a nyugatiak, hogy ez illegitim álláspont.

Murray szerint a migráció nagyon megosztja Európát. „A kelet-közép-európai országok azt mondják, láttuk, mi történt Nyugat-Európában, nem akarunk ugyanúgy járni. Van aki elfogadja ezt Nyugaton, van aki nem, de szerintem teljesen ésszerű álláspont” – summázta a Tusványosra meghívott brit publicista.

Borítókép: Douglas Murray brit író beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium migrációs konferenciáján a Várkert Bazárban 2019. március 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában