mégsem lett kegyvesztett?

2019.06.25. 14:05

Vezető pozícióba kerülhetett Kim Dzsong Un húga

A dél-koreai hírszerzés szerint elképzelhető, hogy a hölgy jelenleg már Észak-Korea második emberének számít.

Vezető pozícióba kerülhetett Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga, Kim Jo Dzsong a phenjani pártvezetésben – közölte kedden a dél-koreai hírszerzés (NIS).

A szervezet értesülései szerint Kim Jo Dzsongot a Koreai Munkapárt propagandaosztályának második emberévé nevezték ki, korábbi feladatait pedig – elsősorban a Kim Dzsong Un körül ellátott protokollfeladatokat – Hjon Szong Vol, az észak-koreai Szamdzsijon nevű zenekar vezetője veszi át.

A múlt héten Kim Jo Dzsong elkísérte a fivérét phenjani találkozójára Hszi Csin-ping kínai elnökkel is, ahol Kim Jong Csol, a Koreai Munkapárt Központi Bizottsága alelnökének társaságában tűnt fel, akiről korábban médiaforrások azt állították, eltávolították a tisztségéből és kegyvesztett lett.

Az észak-koreai vezető személyi asszisztenseként is működő Kim Jo Dzsonggal kapcsolatban korábban szintén lábra kaptak olyan híresztelések a nemzetközi sajtóban, hogy azok között volt, akiket a phenjani vezetés felelősségre vont Hanoiban tartott februári amerikai-észak-koreai tárgyalások kudarca miatt. Kim Jo Dzsong azonban ötvenhárom nap után június elején újra megjelent a nyilvánosság előtt bátyja mellett egy phenjani tornászversenyen.

Korábban is előfordult, hogy a tisztogatásokról szóló jelentések nem igazolódtak be. Nagyon nehéz ellenőrizni az ilyen jelentések hitelességét, tekintettel arra, hogy az észak-koreai rezsim működését titok övezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában