ománi-öböl

2019.06.14. 10:23

Lehet, hogy mégsem akna találta el a megsérült japán tankert

A hajó legénysége repülő tárgyakat észlelt.

Repülő tárgyakat észlelt az Ománi-öbölben megsérült egyik tartályhajó, a japán Kokuka Courageous legénysége, miközben a korábbi jelentések szerint azt feltételezték, hogy a hajót aknatámadás érte. A matrózok beszámolója ellentmond annak, amit az amerikai hadsereg állított, hogy Irán állhat a támadás mögött.

Amerikai részről viszont bizonyítékként nyilvánosságra hoztak egy videofelvételt, amelyen az látható, hogy az iráni erők egy tapadóaknát távolítanak el a két tartályhajó egyikéről.

A Kokuka Courageoust, amely olajtermékeket szállított Szingapúrba és Thaiföldre, két találat is érte. Az Ománi-öbölben, a Hormuzi-szoros közelében támadták meg – egy másik, norvég hajóval együtt -, aminek következtében megsérült, és ki kellett menteni a 21 fős legénységét.

Katada Jutaka, a tartályhajót üzemeltető Kokuka Sangyo társaság elnöke úgy vélekedett, hogy a legénység által észlelt repülő tárgyak lövedékek lehettek. Tagadta egyben annak lehetőségét, hogy a tartályhajót torpedótalálat vagy aknatámadás érte volna, mert a károk a hajóban a vízszint fölött keletkeztek. Az aknatámadásról szóló hírt Katada hamisnak nevezte.

A társaság elnöke szólt arról is, hogy a legénység észlelte az iráni haditengerészet egyik hajóját, de azt nem mondta meg, hogy a támadás előtt vagy után.

A tankert az első találat a gépterem közelében érte – ez még nem okozott nagyobb gondot -, míg a második becsapódás a hajó jobb oldalán, a tat irányában történt – derült ki japán sajtóhírekből.

A hajó állapota stabil, a rakomány nem sérült meg. A legénység visszatért a hajóra, hogy helyreállítsa energiaellátási rendszerét – mondta Katada.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában