első lépés

2019.05.27. 23:12

Az osztrák államfő megnevezte az ügyvivő kormányfőt

Elvesztette a bizalmi szavazást Sebastian Kurz osztrák kancellár és néppárti vezetésű kormánya hétfőn az osztrák parlamentben, miután az ellenzéki pártok összehangoltan ellene szavaztak.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Christian Bruna

Alexander van der Bellen osztrák államfő hétfő este tartott sajtóértekezletén bejelentette, hogy másnap hivatalosan felmenti Sebastian Kurz kormányát. Helyére ügyvivő kormányt nevez majd ki, amelynek élére Hartwig Löger kancellárhelyettest, pénzügyminisztert állítja. Felkéri ugyanakkor a minisztereket, hogy egy rövid időre még maradjanak, amíg megoldás születik egy átmeneti kormányról.

Az előrehozott parlamenti választás várhatóan szeptemberben lesz.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párttal együtt szavazott a radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amely egy hete még koalícióban együtt kormányzott Kurzcal, ám a kancellár felmondta a szövetséget, miután kompromittáló videó került napvilágra az FPÖ vezetőjéről, Heinz-Christian Strache alkancellárról.

A bizalmi szavazáson a 183 fős képviselőházban összesen 110-en szavaztak a kancellár ellen és 71-en mellette.

A szavazás előtt Kurz méltatta koalíciós kormányának teljesítményét. Mint mondta, nagyon büszke a másfél év alatt végzett munkára.

Borítókép: Sebastian Kurz osztrák kancellár a parlament rendkívüli ülésén a bécsi Hofburgban 2019. május 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában