szigorúbb fellépés

2019.05.27. 20:31

Csak összefogással lehet csökkenteni a doppingolási kedvet

A nemzeti doppingellenes szervezetek és a nyomozóhatóságok minden korábbinál átfogóbban működnek együtt a tiltott teljesítményfokozó szerekkel kapcsolatos kereskedelem felszámolásában.

A közös munka megerősítéséről azon a hétfői – a témában eddig egyedülálló – budapesti nemzetközi konferencián állapodtak meg, amelynek a Magyar Antidopping Csoport (MACS) volt a házigazdája, témája pedig a hatósági együttműködés összefogása volt a dopping terjesztésével szemben.

A magyar nemzeti doppingellenes szervezet feladat- és jogkörét ellátó MACS a tanácskozást a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA), a WADA által akkreditált seibersdorfi laboratóriummal, az Európai Rendőrségi Hivatallal (Europol), az Európai Unió egyik ügynökségével (Eurojust) – amely a bűnügyekben való nemzetközi igazságszolgáltatási együttműködést koordinálja – és a közép-európai országok nemzeti doppingellenes szervezeteivel együtt rendezte meg.

Közreműködött a doppingellenes harcban résztvevő valamennyi magyar hatóság: az Emmi sportállamtitkársága, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.

A Magyar Sport Házában lezajlott zártkörű tanácskozás után a MACS, az ORFK, a WADA az Europol és az Eurojust képviselői nemzetközi sajtótájékoztatón értékelték a szakmai összejövetelt, kiemelve a dopping terjesztésének megállításával kapcsolatos teendők összehangolásának fontosságát.

Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője elmondta, hogy szervezetük másfél évtizedes működése alatt 45 610 mintavételt végzett 130 sportágban, 89 országban, hazai és külföldi megrendelésre. Hozzáfűzte, nagyon nagy számról van szó, de sajnos nem lehet a doppingolási kedv visszaszorulásáról beszélni. A harc hatékonyabbá tétele megkívánja az eddiginél is szorosabb összefogást a hatóságokkal, a szigorúbb fellépést mindenek előtt azokkal szemben, akik gyártják, terjesztik, értékesítik a doppingot. Konklúzióként pedig azt fogalmazta meg, hogy „kommunikálni, együttműködni, együtt gondolkodni és összehangolni a tevékenységet, ez a legfontosabb”.

Csákó Ibolya rendőr alezredes arról beszélt, hogy egyre nagyobb hatékonysággal dolgoznak, és elmondta, hogy illegális doppinglaboratóriumot is derítettek már fel Magyarországon.

Mathieu Holz, a WADA vezető nyomozója elmondta, hogy náluk tizenegy ember foglalkozik a doppingkereskedelem elleni feladatokkal, és a nyomozati, felderítési tevékenységükben Európára fókuszálnak.

Ivanics Gábor ügyész arról szólt, hogy a számítógépek világában „online a legkönnyebb beszerezni a teljesítményfokozó szereket”. Már önmagában ezért is nagyon fontos minden olyan kezdeményezés, amely az Európai Unión belüli bűnügyi együttműködést elősegíti – emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában