Enyhülő elvárások

2019.04.01. 07:48

Lazulhat a nyelvvizsgaszigor

Egyes szakokon haladékot adhatnak a felvételizőknek.

Budapest, 2015. július 14. Hallgatók a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kar nemzetközi tanulmányok és politológia BA szak diplomaosztó ünnepségén az egyetem aulájában 2015. július 14-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Bruzák Noémi

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) minél többek számára elérhetővé szeretné tenni a felsőoktatást, ugyanakkor legalább ilyen fontosnak tartja az idegennyelv-tudás fejlesztését is – írja a Magyar Nemzet.

Murai László, a HÖOK elnöke annak kapcsán nyilatkozott a lapnak, hogy 2020-tól a kormány minden alap- és osztatlan képzés felvételi követelményeként bevezeti a középszintű, komplex nyelvvizsgát.

Az elnök szerint fontos lenne különbséget tenni az egyes szakokon támasztott feltételek között, mert

bár egyes szakoknál nem okoz gondot a szigorítás, máshol azonban a jelentkezők fele is kiszorulhat a felsőoktatásból miatta.

Mint mondta, a legtöbb gazdaságtudományi szakon, orvosi vagy jogi képzésen, illetve a pszichológia szakon – ahol eleve magasak a ponthatárok – már rendelkeznek nyelvvizsgával a jelentkezők, ám más képzéseknél akár a felvételizők 60-70 százalék nem tudná teljesíteni a feltételt, ha a szigorítás már ma életbe lépne. Az elnök szerint

a műszaki, a pedagógiai és az agrárképzési terület sem áll jól nyelvvizsga-ügyben, márpedig ezek nemzetstratégiailag is kiemelt fontosságúak.

Országos átlagban 30 százalék körül van azok aránya, akik nyelvvizsga nélkül felvételiznek – mutatott rá, hangsúlyozva: ennyien semmiképp nem eshetnek el a felsőoktatástól.

Murai László szerint mindenképpen fejleszteni kell a köznevelésben a nyelvoktatást, ám addig is a HÖOK folyamatosan dolgozik azon, hogy kitolják a kötelező nyelvvizsga bevezetésének 2020-as időpontját, vagy egyéb kompromisszumos megoldás szülessen.

A Magyar Nemzet cikkében arra is utal, hogy értesülései szerint

szakmai egyeztetéseken is felmerült, hogy bizonyos kiemelt szakokon esetleg egyéves haladékot adnának a jelentkezőknek.

Ha az engedmény megvalósul, az komoly vitákat szülhet annak kapcsán, hogy melyek lesznek a kedvezményezett képzések, illetve Murai László szerint akkor a felvételi pontrendszert is újra kellene gondolni: „Eddig 28 pont járt a középszintű komplex vizsgáért. Ha bevezetik a szigorítást, ez nyilván nem jár majd. De mennyit kapnának a felvételizők a felsőfokú vizsgáért a mostani 40 helyett? És mi lesz akkor, ha valaki több középfokúval is rendelkezik? A szigorítás nyomán tehát fontos, hogy felülvizsgálják a pontszámítási szabályokat, illetve magukat a ponthatárokat is, elsősorban azokon a szakokon, ahol központilag határozzák meg a pontokat” – tette hozzá a HÖOK elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában