csempészet

2019.02.19. 18:26

Tizenöt év börtönt kapott a hírhedt Elefáncsont-királynő

Illegális elefántcsont-kereskedelemben bűnösnek találta és 15 éves börtönbüntetésre ítélte egy tanzániai bíróság Jang Fen-lan kínai üzletasszonyt, becenevén Elefántcsont-királynőt, aki 2000 és 2014 között mintegy 860 elefántcsontagyar csempészetében vett részt.

A 69 éves nő, aki az 1970-es évek óta van jelen Tanzániában, egy jelentős nemzetközi és helyi orvvadász- és kereskedőhálózatnak volt az összekötője több mint tíz éven át. Amikor 2015-ben letartóztatták, ő volt a Tanzániai Kínai-Afrikai Üzleti Tanács alelnöke és egy népszerű kínai éttermet is üzemeltet a tanzániai fővárosban.

A Dar-es-Saalamban tartott keddi tárgyaláson a bíróság 15 év börtönnel sújtotta két tanzániai bűntársát is, és hármójukra együttvéve 13 millió dollár pénzbírságot is kiszabott, kétszer akkora összeget, mint amennyi az általuk csempészett elefántagyar piaci értéke. Ha nem fizetik ki, további két évet kell börtönben tölteniük.

Környezetvédők annak idején Jang Fen-lan őrizetbe vételét a Kelet-Afrikában folyó illegális elefántcsont-kereskedelem elleni harc „legfontosabb letartóztatásának” nevezték.

A nemzetközi elefántcsont-kereskedelmet 1989-ben betiltották, ám a Természetvédelmi Világszövetség adatai szerint még így is meredeken – 110 ezerrel – csökkent az afrikai elefántok száma az elmúlt 25 évben. Becsléseik szerint mintegy 415 ezer elefánt élt Afrikában 2011-ben.

Az elefántok pusztulásának oka az illegális elefántcsont-kereskedelem. Ázsiában, elsősorban Kínában és a Közel-Keleten nagy a kereslet az elefántcsont és az orrszarvútülök iránt, ajándéktárgyakat, ékszereket készítenek belőlük és a hagyományos gyógyászatban is felhasználják a testrészeket.

Tanzániában él az afrikai kontinens legnagyobb elefántpopulációja, amely 2019 és 2014 között 60 százalékkal csökkent.

Egy nemzetközi kutatócsoport több tonna lefoglalt elefántagyar DNS-vizsgálatával három nagy elefántcsontcsempész-kartellt azonosított tavaly Afrikában.

A Washingtoni Egyetem kutatói az elefántagyarakból nyert DNS-minták elemzésével egyértelmű kapcsolatot mutattak ki 11 szállítmány között annak ellenére, hogy az orvvadászok az agyarpárokat szétválasztották és a világ különböző részeibe szánt szállítmányokban rejtették el. Előző kutatásában a csoport már azonosította, hogy Afrika mely részein – Tanzánia délkeleti és Mozambik északi térségében, Gabon északkeleti, a Kongói Köztársaság északnyugati és a Közép-afrikai Köztársaság délnyugati területein – működnek a legnagyobb orvvadászhálózatok.

A kutatók eredményei segítik a helyi hatóságokat a hálózatok felgöngyölésében és bizonyítékok gyűjtésében az ellenük folyó bűnperekhez.

Az elmúlt néhány évben Kínában is számos szigorú intézkedést vezettek be a vadvilág fokozottabb védelme érdekében, például kiegészítették a vadvédelmi törvényt és betiltották az elefántcsont-kereskedelmet.

Ezek is érdekelhetik