illegális házimunka

2019.02.25. 16:31

Kábítószerlabort húzott fel otthon két zalai fiatal

Saját maguk alkotta „laboratóriumban” állítottak elő, majd értékesítettek kábítószert azok a huszonéves zalai fiatalok, akik ellen kábítószer-kereskedelem miatt emeltek vádat – közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn.

Pirger Csaba közölte: a szentpéterúri és zalaegerszegi fiatal múlt év tavaszán határozta el, hogy kábítószer-értékesítésből fog jövedelemre szert tenni. Először az ausztriai Linzben – a nyomozás során ismeretlenül maradt személytől – 300 gramm marihuánát, majd 150 extasy tablettát vettek, amelyek nagy részét értékesítették.

Úgy döntöttek, hogy amfetamint állítanak elő, amit szintén értékesítenek.

Internetes oldalakról megismerték a kábítószer-előállításhoz szükséges alapanyagokat, eszközöket és segédanyagokat, valamint az amfetaminkészítés módját, majd megvásárolták a gyártáshoz szükséges kellékeket.

A szentpéterúri fiatal házának egyik szobájában rendezték be a „laboratóriumot”, ahol

a kezdeti sikertelen kísérletezéseket követően mintegy 400 gramm amfetamint sikerült előállítaniuk, annak jelentős részét eladták.

A rendőrség egy bejelentés alapján állította meg autójukat a 76-os főúton, ekkor egyikük a járműből egy marihuánát tartalmazó alufólia-csomagot dobott ki, amelyet a rendőrség lefoglalt, akárcsak az autóban talált több mint 170 ezer forintot és 50 eurót.

A szentpéterúri házban nagyobb mennyiségű marihuánát, amfetamit, vagyis speedet és extasy-tablettát, valamint az amfetamin gyártásához és adagolásához szükséges alapanyagokat és eszközöket foglaltak le. A másik fiatal zalaegerszegi ingatlanában szintén marihuánát, amfetaminport és tablettát, eszközöket, továbbá 2 millió forintot meghaladó készpénzt, 460 eurót és több mint 640 ukrán hrivnyát találtak.

A szakértői megállapítások szerint a lefoglalt anyagokból még összesen mintegy három kilogrammnyi amfetamint lehetett volna előállítani, ez a mennyiség sokszorosan meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát. A részben vásárolt, részben pedig előállított kábítószerek értékesítéséből a két fiatalnak – akik a laborvizsgálatok szerint maguk is fogyasztották a tiltott szereket – minimálisan egymillió forint haszna származott.

A Zala Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószer kereskedelme miatt emelt vádat a két fiatal ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában